Slavija torta
Sastojci
Prva kora:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 150 gr seckanih oraha
- 2 kašike brašna mekog
- 2 kašike ulja
Druga kora:
- 6 celih jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 štangle izrendane čokolade
- 4 kašike brašna mekog
Treća kora:
- 300 gr mlevenog plazma keksa
- 125 gr putera ili margarina
- fanta
Prvi fil:
- 6 žumanaca
- 2 cela jajeta
- 8 kašika šećera
Drugi fil:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 700 ml mleka
- 6 kašika šećera
- 125 gr putera ili margarina
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- malo mleka i kockica putera ili margarina
Uputstvo
Prvi fil:
- Prvo skuvati oba fila, pa ih ostaviti da se hlade, dok pečete kore. Dakle, umutiti dobro žumanca, jaja i šećer, pa smesu skuvati na pari. Skuvan fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se hladi.
Drugi fil:
- Mleko, puding i šećer, skuvati na uobičajen način. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se hladi.
Prva kora:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati seckane orahe, brašno i ulje, pa sve polako ručno izmešati. Smesu izručiti u pleh, obložen papirom za pečenje, dimenzija 24 x 36 cm i ispeći. Ipsečenu koru ostaviti da se ohladi.
Druga kora:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca i još jednom izmiksati. Na kraju dodati mlevene orahe, brašno i izrendanu čokoladu, pa sve ručno izmešati, da se sastojci sjedine. Smesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje, dimenzija 24 x 36 cm i ispeći. Pečenu koru ostaviti da se ohladi.
Treća kora:
- Umutiti penasto puter. Dodati mleveni plazma keks, pa ručno izmešati. U smesu dodavati fantu ili neki drugi sok od pomorandže, pa mesiti smesu rukom, da se sastojci ujednače. Smesa treba da bude malo mekša, da bi se lakše rasporedila preko kore. Kada se torta rashladi, smesa će dobiti potrebnu čvrstinu.
Fil:
- Sastaviti oba ohlađena fila i dobro izmiksati. Posebno umutiti puter, dodati fil i još jednom sve dobro izmiksati, da se dobije, fina kremasta smesa.
- Sada je sve spremno, pa možemo filovati tortu i to na sledeći način: Prva kora, polovina fila, druga kora, treća kora i na kraju druga polovina fila, kojim premažemo celu tortu.
- Rastopiti čokoladu sa malo putera i malo mleka, pa glazuru preliti preko torte.
- Inače, čokoladna glazura nije neophodna. Tortu možete ukrasiti i šlagom, slatkom pavlakom, ili je jednostavno posuti mlevenim orasima ili mlevenom plazmom. Pustite mašti na volju.
Napomene
Recept za ovu tortu sam dobila pre skoro 30 godina, od moje drage strine Bose. Ne znam kako i kada, ali recept bukvalno nestade iz moje sveske. Tražila, prelistavala, gledala po internetu, sve uzalud. Nema pa nema. Sreća pa ne odustadoh. Pre neki dan, prelistavam svesku, po ko zna koji put, i naletim na dva slepljena lista, a unutra ovaj moj recept. Sreća, sreća, radost. A torta, pa torta je PREDOBRA.
Poslovica za danas:
-“ Nađi vremena za smeh, to je melodija duše.“-
Lajkujte nas: