Savremena savijača
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
Prvi fil:
- 400 ml hladne vode
- 1/2 kockice kvasca
- 2 cela jajeta
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 čaša ulja
- 17 kašika brašna mekog
Drugi fil:
- 300-400 gr sira po izboru
- 1 celo jaje
Uputstvo
Prvi fil:
- Razmutiti kvasac u hladnoj vodi, dodati sve ostale sastojke i dobro umutiti, da nema grudvica.
Drugi fil:
- Sir izgnježditi, dodati jaje i sve lepo izmešati. U sir možete dodati 1-2 kašike pavlake ili malo feta sira, ako volite da fil bude kremastiji. Ukoliko sir nije slan, malo ga posoliti.
- Pitu ređati na sledeći način: Staviti jednu koru, premazati je celu prvim filom, staviti drugu koru, takođe premazati prvim filom, pa po kori rasporediti malo drugog fila.
- Nafilovane kore uviti u rolat i prebaciti u okrugli pleh.
- Uvijenu koru, na sredini pleha saviti oko svoje ose.
- Ostale kore nafilovati na isti način, prebacivati u pleh i savijati redom, nastavljajući na kraj prethodne kore, dok se tepsija ne popuni.
- Ostatkom fila premazati celu pitu po površini.
- Tepsiju sa složenom pitom staviti u hladnu rernu, rernu uključiti na 200*C, i peći pitu oko 50 minuta.
- Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odmori.
- Iseći i poslužiti, dok je još topla.
Napomene
Iskopah ovaj recept iz neke moje prastare i požutele sveske sa receptima i baš se iznenadi što sam na ovu pitu potpuno zaboravila. Greška je upravo ispravljena, i eto pite za čistu desteku. Bogami je perfektna, prava savijača, a savremena. Za mlade domaćice top👍
Poslovica za danas:
-„Najbolje putuje onaj, koji zna kad treba da se vrati.“-
Lajkujte nas: