Savremena savijača

Savremena savijača

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Peciva, Pite
Kuhinja: Srpska
Keyword: pita,savijača,sir, slana,kore,testo,kvasac,moderna,savremena

Sastojci

  • 500 gr kora za pitu

Prvi fil:

  • 400 ml hladne vode
  • 1/2 kockice kvasca
  • 2 cela jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 čaša ulja
  • 17 kašika brašna mekog

Drugi fil:

  • 300-400 gr sira po izboru
  • 1 celo jaje

Uputstvo

Prvi fil:

  • Razmutiti kvasac u hladnoj vodi, dodati sve ostale sastojke i dobro umutiti, da nema grudvica.

Drugi fil:

  • Sir izgnježditi, dodati jaje i sve lepo izmešati. U sir možete dodati 1-2 kašike pavlake ili malo feta sira, ako volite da fil bude kremastiji. Ukoliko sir nije slan, malo ga posoliti.
  • Pitu ređati na sledeći način: Staviti jednu koru, premazati je celu prvim filom, staviti drugu koru, takođe premazati prvim filom, pa po kori rasporediti malo drugog fila.
  • Nafilovane kore uviti u rolat i prebaciti u okrugli pleh.
  • Uvijenu koru, na sredini pleha saviti oko svoje ose.
  • Ostale kore nafilovati na isti način, prebacivati u pleh i savijati redom, nastavljajući na kraj prethodne kore, dok se tepsija ne popuni.
  • Ostatkom fila premazati celu pitu po površini.
  • Tepsiju sa složenom pitom staviti u hladnu rernu, rernu uključiti na 200*C, i peći pitu oko 50 minuta.
  • Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da odmori.
  • Iseći i poslužiti, dok je još topla.

Napomene

Iskopah ovaj recept iz neke moje prastare i požutele sveske sa receptima i baš se iznenadi što sam na ovu pitu potpuno zaboravila. Greška je upravo ispravljena, i eto pite za čistu desteku. Bogami je perfektna, prava savijača, a savremena. Za mlade domaćice top👍
Poslovica za danas:
-„Najbolje putuje onaj, koji zna kad treba da se vrati.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Pite. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.