Lažne knedle sa šljivama
Sastojci
Testo
- 3 cela jajeta
- 1 čaša šećera
- 1 šolja brašna mekog
- 280 ml mleka
Prezle:
- 60 gr margarina
- 100 gr prezli
- 5-6 kašika šećera
Ostalo:
- sveže šljive
Uputstvo
- Pleh dimenzija 24×24 cm, ili približnih dimenzija, obložiti papirom za pečenje. Po dnu pleha poređati prepolovljene šljive, tako da potpuno pokriju dno.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati mleko i brašno, još malo izmiksati, pa smesu preliti preko šljiva.
- Smesa je dosta retka, ali neka vas to ne brine, tako treba da bude. Kolač peći oko 40 minuta na 180-200*C.
- Dok se kolač peče, spremiti prezle. U šerpici ugrejati margarin, (možete koristiti i ulje). Sipati prezle i šećer, pa pržiti uz neprestano mešanje. Pazite da ne zagori.
- Preko vrućeg kolača sipati prezle i dobro ih utapkati. Ostaviti kolač da se potpuno ohladi.
- Hladan kolač iseći i poslužiti. Ja sam kolače vadila čašom i tako dobila okrugao oblik kolača.
- Još jedna mala napomena: Dok se kolač peče, šljive, koje su bile na dnu, podignu se na vrh, te tako dobijemo drugačiji redosled (kora, šljive, prezle).
Napomene
Kolač nađoh na internetu i sada sam ga prvi put pravila. Malo je reći da sam oduševljena, pogotovo što obožavam knedle sa šljivama i sve što je slično knedlama. Brzo i lako se napravi, nije skup, a odličnog je ukusa…i što duže stoji, sve je ukusniji, pod uslovom da ga možete sačuvati do sutra.
Poslovica za danas:
-„To što možeš da izdržiš, ne znači da moraš i da trpiš.“-
Lajkujte nas: