Kotorska krempita
Sastojci
- 1 kg lisnatog testa
- 10 celih jaja
- 750 gr šećera kristal
- 250 gr brašna mekog
- 100 gr gustina
- 2,5 litra mleka
- 2 kesice vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Uputstvo
- Lisnato testo, ukoliko nije već rastanjeno, učiniti to oklagijom i rastanjiti na dimenzije 30 x 40 cm, ili za nijansu manje dimenzije. To je otprilike, veliki pleh od rerne. Treba da dobijete 4 kore istih dimenzija. Malo ih izbockajte viljuškom, pre pečenja.
- Kore ispeći na uobičajen način i ostaviti da se malo ohlade.
- Od dva ipo litra mleka, odvojiti malo sa strane a ostatak staviti na ringlu da provri.
- Za to vreme odvojiti žumanca od belanaca. Od izmerene količine šećera, odvojiti 10 kašika za belanca. Ostatak umutiti sa žumancima, dodati odvojeno mleko, brašno i gustin i još jednom sve dobro izmiksati da nema grudvica. Umućenu smesu sipati u provrelo mleko i skuvati krem.
- Posebno umutiti belanca, dodati šećer i miksati dok se ne dobije čvrst šam od belanaca.
- U umućena belanca, dodavati malo po malo skuvan, vruć fil, sve vreme miksajući. Na kraju dodati vanilin šećer, još jednom kratko izmiksati i fil je gotov.
- U pleh ređati naizmenično kora, fil, kora, fil..i tako do kraja. Poslednju koru iseći na kocke željene veličine, i složiti preko krempite.
- Ovako složenu krempitu odložiti u frižider na nekoliko sati, da se dobro ohladi i stegne.
- Posuti šećerom u prahu, iseći i poslužti.
Napomene
Obožavam ove kremaste kolače, koji pri tom izgledaju jako moćno i atraktivno na tanjiru, a naprave se tako lako i brzo, što dodatno diže rejting receptu. Još jedna veoma važna stvar je to što uvek uspeva, a o ukusu nema priče nikakve, ukusna, ukusna, preukusna.
Poslovica za danas:
-“ Uvek je jači onaj koji se radije smeje, nego ljuti.“-
Lajkujte nas: