Go Back

Kotorska krempita

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Crna gora
Keyword: krempita, lisnato, testo, kotorska, brz, jednostavan, ukusan

Sastojci

  • 1 kg lisnatog testa
  • 10 celih jaja
  • 750 gr šećera kristal
  • 250 gr brašna mekog
  • 100 gr gustina
  • 2,5 litra mleka
  • 2 kesice vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Uputstvo

  • Lisnato testo, ukoliko nije već rastanjeno, učiniti to oklagijom i rastanjiti na dimenzije 30 x 40 cm, ili za nijansu manje dimenzije. To je otprilike, veliki pleh od rerne. Treba da dobijete 4 kore istih dimenzija. Malo ih izbockajte viljuškom, pre pečenja.
  • Kore ispeći na uobičajen način i ostaviti da se malo ohlade.
  • Od dva ipo litra mleka, odvojiti malo sa strane a ostatak staviti na ringlu da provri.
  • Za to vreme odvojiti žumanca od belanaca. Od izmerene količine šećera, odvojiti 10 kašika za belanca. Ostatak umutiti sa žumancima, dodati odvojeno mleko, brašno i gustin i još jednom sve dobro izmiksati da nema grudvica. Umućenu smesu sipati u provrelo mleko i skuvati krem.
  • Posebno umutiti belanca, dodati šećer i miksati dok se ne dobije čvrst šam od belanaca.
  • U umućena belanca, dodavati malo po malo skuvan, vruć fil, sve vreme miksajući. Na kraju dodati vanilin šećer, još jednom kratko izmiksati i fil je gotov.
  • U pleh ređati naizmenično kora, fil, kora, fil..i tako do kraja. Poslednju koru iseći na kocke željene veličine, i složiti preko krempite.
  • Ovako složenu krempitu odložiti u frižider na nekoliko sati, da se dobro ohladi i stegne.
  • Posuti šećerom u prahu, iseći i poslužti.

Napomene

Obožavam ove kremaste kolače, koji pri tom izgledaju jako moćno i atraktivno na tanjiru, a naprave se tako lako i brzo, što dodatno diže rejting receptu. Još jedna veoma važna stvar je to što uvek uspeva, a o ukusu nema priče nikakve, ukusna, ukusna, preukusna.
Poslovica za danas:
-" Uvek je jači onaj koji se radije smeje, nego ljuti."-