Masna pogača
Sastojci
- 250 ml mleka
- 200 ml vode
- 1 celo jaje
- 1 belance
- 1 kockica svežeg kvasca
- 3 kašičice soli
- 2 kašičice šećera kristal
- brašna po potrebi
Ostalo:
- 100 gr putera ili margarina
- 100 gr masti svinjske
- 1 žumance za premazivanje pogače
Uputstvo
- Umesiti testo od gore pripremljenih sastojaka.
- U šerpici ugrejati mast i puter dok se ne rastope i promešati da se sjedine. Obavezno koristiti mast i puter (margarin), ni slučajno jedno od ova dva zameniti uljem.
- Testo odmah rasklagijati i čašom vaditi pogačice od testa.
- Svaku pogačicu umočiti u rastopljen puter i mast i ređati u okrugli pleh prečnika 28 cm.
- Pogačice ređati u krug do zida pleha, tako što će svaka da preklopi do pola onu prethodnu. Kada čašom povadite sve pogačice, onaj ostatak testa blago zgužvajte, uvaljajte u ostatak mešavine masti i putera i ubacite u sredinu tepsije.
- Pogaču na kraju premažite umućenim žumancetom i pospite susamom po pogačicama a u sredini kimom ili lanom. Pogaču peći na 180*C oko 40 minuta.
- Ja sam umesto pleha koristila šerpu prečnika 28 cm jer su tepsije uglavnom plitke ili na rasklapanje, a nije dobro ni jedno ni drugo za pečenje ove pogače.
Napomene
Mislim da ovakvu pogaču još niste probali, jer nisam uspela da nađem sličan recept za masnu pogaču na internetu, a iskreno se nadam da ćete je probati jer je jedinstvena. Ne treba ništa ni dodati ni oduzeti. Iznenadite svoje goste ovom vrućom pogačom, i budite spremni za sve reči hvale koje ćete dobiti.
Poslovica za danas:
-“ Ne traži hleba preko pogače.“-
Lajkujte nas: