Masna pogača

Masna pogača

Ukupno vreme1 hr 40 mins
Kategorija: Pogače
Kuhinja: Srpska
Keyword: Pogača, masna, sunce, ruža

Sastojci

  • 250 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 1 celo jaje
  • 1 belance
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 3 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera kristal
  • brašna po potrebi

Ostalo:

  • 100 gr putera ili margarina
  • 100 gr masti svinjske
  • 1 žumance za premazivanje pogače

Uputstvo

  • Umesiti testo od gore pripremljenih sastojaka.
  • U šerpici ugrejati mast i puter dok se ne rastope i promešati da se sjedine. Obavezno koristiti mast i puter (margarin), ni slučajno jedno od ova dva zameniti uljem.
  • Testo odmah rasklagijati i čašom vaditi pogačice od testa.
  • Svaku pogačicu umočiti u rastopljen puter i mast i ređati u okrugli pleh prečnika 28 cm.
  • Pogačice ređati u krug do zida pleha, tako što će svaka da preklopi do pola onu prethodnu. Kada čašom povadite sve pogačice, onaj ostatak testa blago zgužvajte, uvaljajte u ostatak mešavine masti i putera i ubacite u sredinu tepsije.
  • Pogaču na kraju premažite umućenim žumancetom i pospite susamom po pogačicama a u sredini kimom ili lanom. Pogaču peći na 180*C oko 40 minuta.
  • Ja sam umesto pleha koristila šerpu prečnika 28 cm jer su tepsije uglavnom plitke ili na rasklapanje, a nije dobro ni jedno ni drugo za pečenje ove pogače.

Napomene

Mislim da ovakvu pogaču još niste probali, jer nisam uspela da nađem sličan recept za masnu pogaču na internetu, a iskreno se nadam da ćete je probati jer je jedinstvena. Ne treba ništa ni dodati ni oduzeti. Iznenadite svoje goste ovom vrućom pogačom, i budite spremni za sve reči hvale koje ćete dobiti.
Poslovica za danas:
-“ Ne traži hleba preko pogače.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Pogače. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.