Pletenica sa makom
Sastojci
Testo:
- 230 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 50 gr šećera
- 1 celo jaje
- 60 gr otopljenog putera ili margarina
- prstohvat soli
- 500 gr brašna mekog
Fil od maka:
- 100 ml mleka
- 50 gr šećera
- 200 gr mlevenog maka
- 200 gr marcipan mase nije obavezno
- 1 celo jaje
- 40 gr putera ili margarina
Šećerna glazura:
- 50 gr šećera u prahu
- malo soka od limuna
Uputstvo
Testo:
- U mlako mleko rastopiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Dodati ostale sastojke i umesiti lepo, glatko testo. Testo pokriti krpom i ostaviti u vanglici da nadođe i duplira se.
Fil od maka:
- U šerpicu sipati mleko, šećer i puter i staviti da provri. Dodati mak i marcipan, skinuti sa ringle i dobro izmešati da se marcipan istopi i smesa sjedini. Pošto je marcipan malo lepljiv, najbolje je smesu gnježditi gnječilicom za pire krompir. Ja sam fil prosto "umesila" rukom, tako mi je bilo najlakše. Ponavljam da marcipan nije obavezan sastojak, pa ko ga ne voli, ne mora da stavlja.
- Na kraju dodati jedno celo jaje i još jednom fil dobro izmešati.
- Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu, radnu površinu, pa oklagijom rastanjiti što tanje u oblik pravougaonika. Celu površinu testa premazati filom od maka i uviti u rolat.
- Uvijeni rolat preseći oštrim nožem na pola po dužini, ali tako što nećete seći od samog početka rolata, već 2-3 cm niže krenuti sa sečenjem i onda iseći do kraja rolata.
- Dobijene dve trake uvijati jednu oko druge, tj. upredati ih.
- Krajeve malo slepiti da se ne odvoje prilikom pečenja.
- Ovako dobijenu pletenicu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Najbolje bi bilo, da se pletenica peče u nekom uskom i dugačkom plehu, da se pletenica ne bi rasplinula i otišla u širinu. Može poslužiti i podesivi okvir za torte i kolače, koji se povećava, odnosno smanjuje i u širinu i u dužinu, pa jednostavno odredite sami meru.
- Pokriti krpom i ostaviti oko pola sata da malo naraste.
- Pletenicu peći na 200*C oko 45 minuta. Paziti da ne pregori po vrhu, pa ukoliko je potrebno, kada porumeni, pokriti papirom za pečenje i tako peći do kraja.
- Šećer u prahu izmešati sa malo soka od limuna, da se dobije gusta bela smesa, pa ovom mešavinom premazati ispečenu pletenicu.
- Ostaviti da se ohladi. Seći na kriške i poslužiti.
- Ukoliko ne volite šećernu glazuru, možete je jednostavno posuti šećerom u prahu.
Napomene
Ova pletenica je bolja od svake štrudle koju sam do sada, pravila i probala. Toliko je sočna, mekana, puna maka i fila, ostaje mekana i posle dva i tri dana. Posebnu notu i veoma interesantan ukus, daje upravo marcipan, a zanimljivo je to što u pletenicu uopšte ne ide puno šećera, a ona je sasvim dovoljno slatka. Od srca preporučujem da probate.
Poslovica za danas:
-“ Nema prijatelja kao što je brat; nema neprijatelja kao što je brat.“-
Lajkujte nas: