Napoleon torta sa lešnicima
Sastojci
Korice:
- 360 gr putera
- 2 cela jajeta
- 200 ml hladne vode
- 1 kašika sirćeta
- 600 gr brašna mekog
Meringa za korice:
- 7 belanaca
- 300 gr šećera kristal
- 1 kašika sirćeta
- 250 gr pečenih lešnika
Fil:
- 1 litar mleka
- 7 žumanaca
- 100 gr gustina
- 160 gr putera
- 150 gr šećera
- 2-3 kesice vanilin šećera ili malo arome vanile
- 200 gr slatke pavlake
- 2-3 kašike šećera u prahu
Uputstvo
Korice:
- Umesiti testo od hladnog putera, jaja, vode, sirćeta i brašna. Najbolje je da se to uradi mikserom, sa dodacima za testo, i na najjačoj brzini, da se testo ne bi ugrejalo.
- Testo podeliti na 13 loptica, pokriti providnom folijim i ostaviti u frižider 1-2 sata. Testo se može umesiti i prethodni dan, pa ga preko noći odložiti u frižider.
- Svaku lopticu malo pobrašniti, staviti na papir za pečenje, pokriti providnom folijom, pa rastanjiti oklagijom što tanje, u krug. Prečnik mojih korica je bio 20 cm, jer sam htela da torta bude uža, a višlja.
- Preko rastanjenog testa, staviti obruč od kalupa ili pleha, odgovarajućeg prečnika, pa opseći višak testa.
Meringa:
- Umutiti dobro belanca sa šećerom i sirćetom u čvrst sneg.
- Pečene lešnike iseckati na krupnije. Ja sam to uradila u električnom secku, samo par sekundi, tako da sam dobila i krupnije i sitnije delove. Odvojiti 2-3 kašike lešnika, i ostaviti sa strane za ukrašavanje.
- Sada, rastanjenu koricu premazati meringom, odnosno umućenim belancima sa šećerom.
- Preko meringe, ravnomerno posuti 1-2 kašike mlevenog i seckanog lešnika. Korice peći na 200*C oko 15-ak minuta, dok se meringa ne osuši i dobije braonkastu boju.
- Isto uraditi sa ostalim koricama. Višak testa koji ste dobili, premesiti i rastanjiti što tanje, pa takođe ispeći. Oblik ove poslednje korice, nije važan, jer se ta korica kasnije izmrvi za ukrašavanje torte.
Fil:
- Umutiti žumanca sa šećerom, gustinom i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati umućena žumanca i skuvati kao običan puding. Kada je skuvano, skloniti sa ringle, dodati vanilu i puter, pa izmešati da se puter istopi i sjedini sa filom. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađenom filu i umutiti mikserom na srednjoj brzini.
- Svaku koricu premazati sa po 2-3 kašike fila. Tortu završiti koricom, pa pritisnuti nečim težim, da bi se dobio lep, ravnomeran oblik torte i da se korice fino spoje sa filom. Ostaviti u frižider, najbolje preko noći.
- Tortu premezati celu filom. Ukoliko vam nije ostalo fila, umutite šlag ili slatku pavlaku pa premažite celu tortu,
- Koricu koju ste poslednu ispekli, ubacite u kesu od zamrzivača, pa oklagijom usitnite, da se dobiju prezle.
- Ovim prezlama i seckanim lešnikom ukrasiti tortu. Možete je celu posuti prezlama, a možete kombinovati sa šlagom, kao ja.
Napomene
Kaže mi drugarica, ovu divotu moraš probati, neverovatno je ukusna. Ja je eto napravih, ali po narudžini, i za rođendan jednoj divnoj dami. Bila je prezadovoljna, al’ ja je ne probah, tako da je moram ponovo praviti. Sada ja vama kažem, da ovu divotu morate probati i nemojte da vas obeshrabri ovoliki broj korica koje se peku, zaista nije ništa komplikovano, videćete.
Poslovica za danas:
-“ Bez muke nema nauke.“-
Lajkujte nas: