Napoleon torta sa lešnicima

Napoleon torta sa lešnicima

Ukupno vreme3 hrs
Kategorija: Torte
Kuhinja: Ruska
Keyword: torta, lešnici, pečene, kore, fil, žuti, vanila, ruska, meringa

Sastojci

Korice:

  • 360 gr putera
  • 2 cela jajeta
  • 200 ml hladne vode
  • 1 kašika sirćeta
  • 600 gr brašna mekog

Meringa za korice:

  • 7 belanaca
  • 300 gr šećera kristal
  • 1 kašika sirćeta
  • 250 gr pečenih lešnika

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 7 žumanaca
  • 100 gr gustina
  • 160 gr putera
  • 150 gr šećera
  • 2-3 kesice vanilin šećera ili malo arome vanile
  • 200 gr slatke pavlake
  • 2-3 kašike šećera u prahu

Uputstvo

Korice:

  • Umesiti testo od hladnog putera, jaja, vode, sirćeta i brašna. Najbolje je da se to uradi mikserom, sa dodacima za testo, i na najjačoj brzini, da se testo ne bi ugrejalo.
  • Testo podeliti na 13 loptica, pokriti providnom folijim i ostaviti u frižider 1-2 sata. Testo se može umesiti i prethodni dan, pa ga preko noći odložiti u frižider.
  • Svaku lopticu malo pobrašniti, staviti na papir za pečenje, pokriti providnom folijom, pa rastanjiti oklagijom što tanje, u krug. Prečnik mojih korica je bio 20 cm, jer sam htela da torta bude uža, a višlja.
  • Preko rastanjenog testa, staviti obruč od kalupa ili pleha, odgovarajućeg prečnika, pa opseći višak testa.

Meringa:

  • Umutiti dobro belanca sa šećerom i sirćetom u čvrst sneg.
  • Pečene lešnike iseckati na krupnije. Ja sam to uradila u električnom secku, samo par sekundi, tako da sam dobila i krupnije i sitnije delove. Odvojiti 2-3 kašike lešnika, i ostaviti sa strane za ukrašavanje.
  • Sada, rastanjenu koricu premazati meringom, odnosno umućenim belancima sa šećerom.
  • Preko meringe, ravnomerno posuti 1-2 kašike mlevenog i seckanog lešnika. Korice peći na 200*C oko 15-ak minuta, dok se meringa ne osuši i dobije braonkastu boju.
  • Isto uraditi sa ostalim koricama. Višak testa koji ste dobili, premesiti i rastanjiti što tanje, pa takođe ispeći. Oblik ove poslednje korice, nije važan, jer se ta korica kasnije izmrvi za ukrašavanje torte.

Fil:

  • Umutiti žumanca sa šećerom, gustinom i malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri, pa dodati umućena žumanca i skuvati kao običan puding. Kada je skuvano, skloniti sa ringle, dodati vanilu i puter, pa izmešati da se puter istopi i sjedini sa filom. Pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodati ohlađenom filu i umutiti mikserom na srednjoj brzini.
  • Svaku koricu premazati sa po 2-3 kašike fila. Tortu završiti koricom, pa pritisnuti nečim težim, da bi se dobio lep, ravnomeran oblik torte i da se korice fino spoje sa filom. Ostaviti u frižider, najbolje preko noći.
  • Tortu premezati celu filom. Ukoliko vam nije ostalo fila, umutite šlag ili slatku pavlaku pa premažite celu tortu,
  • Koricu koju ste poslednu ispekli, ubacite u kesu od zamrzivača, pa oklagijom usitnite, da se dobiju prezle.
  • Ovim prezlama i seckanim lešnikom ukrasiti tortu. Možete je celu posuti prezlama, a možete kombinovati sa šlagom, kao ja.

Napomene

Kaže mi drugarica, ovu divotu moraš probati, neverovatno je ukusna. Ja je eto napravih, ali po narudžini, i za rođendan jednoj divnoj dami. Bila je prezadovoljna, al’ ja je ne probah,  tako da je moram ponovo praviti. Sada ja vama kažem, da ovu divotu morate probati i nemojte da vas obeshrabri ovoliki broj korica koje se peku, zaista nije ništa komplikovano, videćete. 
Poslovica za danas:
-“ Bez muke nema nauke.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.