Baron torta
Sastojci
Kore:
- 18 belanaca
- 450 gr šećera
- 90 gr kakaoa
- 90 gr bademovog brašna ili sitno mlevenih badema
Čokoladni fil:
- 18 žumanaca
- 350 gr šećera
- 80 gr kakaoa
- 60 gr pudinga od čokolade
- 600 gr mleka
- 300 gr čokolade za kuvanje
- 270 gr putera ili margarina ili pola-pola
Fil od malina:
- 500 gr malina
- 200 gr šećera
- 60 gr pudinga od vanile
- 10 gr želatina
- 450 ml vode 3 x po 150 ml
Uputstvo
Kore:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati kakao i mlevene bademe, pa varjačom polako izmešati smesu, da se sastojci ujednače.
- Od ove smese ispeći 4 korice u okruglom plehu prečnika 26cm ili pravougaonom plehu, dimenzija 20 x 30 cm.
Čokoladni fil:
- Umutiti žumanca, šećer, kakao i puding, sa malo mleka odvojenog od 600 ml. Ostatak mleka staviti da provri, sipati umućenu smesu i skuvati fil. U vruć fil dodati izlomljenu čokoladu za kuvanje i puter i mešati, da se sve istopi i dobije ujednačena smesa. Fil pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi, zatim prebaciti u frižider na 2-3 sata.
- Ovako ohlađen fil dobro izmiksati mikserom i fil je spreman za filovanje. Tokom miksanja, fil će dobijati svetliju boju i dobiće na zapremini.
Fil od malina:
- U manju činiju razmutiti želatin sa 150 ml vode i ostaviti da nabubri.
- Posebno razmutiti puding sa 150 ml vode.
- Maline, šećer i 150 ml vode kuvati par minuta da vri, pa skloniti sa ringle.
- U skuvane maline sipati razmućen puding i spremljen žalatin i vratiti na ringlu, da se fil sa malinama skuva. Nemojte da vas brine to, što fil neće biti gust, želatin će ga dodatno zgusnuti tokom hlađenja. Ovako skuvan fil od malina, ostaviti da se hladi, ali ne sme potpuno da se ohladi. Potrebno je da bude mlak prilikom filovanja torte, jer se lakše razmazuje.
Filovanje torte:
- Tortu bi trebalo filovati dan ranije, tako što ćete je ređati u pleh u kome su korice pečene, ili u kalupu koji je podesivih dimenzija. Fil od malina podeliti na 3 dela. Što se čokoladnog fila tiče, ja sam ga podelila na 4 dela, jer ga zaista ima dosta, tri sam iskoristila za filovanje između korica, a četvrti deo, za ukrašavanje torte. Ukoliko želite tortu ukrasiti šlagom, onda i čokoladni fil podelite na 3 dela, samo za filovanje između korica.
- Na dno pleha staviti jednu koru, premazati je filom od čokolade i lepo poravnati. Preko sipati 1/3 fila od malina, poravnati pa pokriti drugom koricom. Postupak ponoviti sa drugom i trećom korom. Tortu poklopiti četvrtom korom, koju ne treba filovati. Pokriti tortu folijom i ostaviti u frižider preko noći. Sutradan će torta biti potpuno ohlađena i čvrsta i samim tim, spremna za ukrašavanje.
- Sutradan tortu prevrnuti na tacnu, tako da gornja kora, dođe na dno torte. Ukoliko ste ostavili čokoladni fil za ukrašavanje, premazati celu tortu filom i ukrasiti po želji.
- Torta je odmah spremna za konzumiranje, isecite i probajte ovu fantaziju.
Napomene
Za sve ljubitelje čokolade i malina, ova torta je čisto savršenstvo. Torta koju, bez odlaganje, morate probati. Ja sam je, ovom prilikom, pravila za rođendan jednoj lepotici. Bila je oduševljena, zajedno sa svim svojim gostima.
Poslovica za danas:
-“ Dok novac govori, istina ćuti.“-
Lajkujte nas: