Jevrejske kifle
Sastojci
Testo:
- 300 gr brašna mekog
- 175 gr putera ili margarina
- 175 gr krem sira
- 1 žumance
- 1/2 kašičice soli
Za filovanje:
- 4 kašike džema od kajsije
- 80 gr mlevenih oraha ili lešnika
- 3 kašike smeđeg šećera
- 2 kašike šećera kristal
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka, uviti ga u providnu foliju i ostaviti u frižideru najmanje dva sata. Inače, ovo testo može da se umesi i dan-dva ranije i bez problema da stoji u frižideru. Ja ga obično umesim uveče i ostavim preko noći u frižideru, pa sutradan pravim kiflice.
- U činiji izmešati mlevene orahe, smeđi i kristal šećer.
- Kada se testo ohladilo, podeliti ga na 4 dela, pa svaki deo rasklagijati skroz tanko u krug.
- Na radnu površinu sipati dve kašike mešavine oraha i šećera.
- Preko staviti jedan rasklagijani krug, pa rukom pritiskati, da se orasi i šećer zalepe za testo.
- Na testo staviti jednu kašiku džema i razmazati. Preko džema posuti dve kašike mešavine oraha i šećera i iseći na osam delova. Nemojte preterivati sa džemom, da ne bi cureo prilikom pečenja. Što se džema tiče, možete koristiti džem po izboru, ali kiflice su ipak najlepše sa džemom od kajsija. Provereno.
- Svaki trougao uviti u kiflicu i ređati u pleh, obložen papirom za pečenje. Isto uraditi i sa ostala tri kruga, tako da ćete dobiti ukupno 32 kiflice. Kiflice možete ređati jednu do druge u plehu, jer ne narastaju.
- Peći na 180*C oko 20 minuta.
- Tacnu za kolače posuti šećerom u prahu, pa kiflice, dok su još tople, vaditi iz pleha i ređati na tacnu, a preko njih takođe posuti prah šećer.
Napomene
Naletela sam slučajno na ovaj neobični recept, privukao mi je pažnju i jednostavno sam morala da ga isprobam. Kiflice su zaista preukusne i veoma neobične, a kada počnete da ih jedete, uporno ponavljate sebi: „samo još jednu, i neću više.“ Stvarno su predobre, brzo se naprave, a mogu dugo da stoje, pogotovo ako napravite troduplu meru.
Poslovica za danas:
-“ Najbezbedniji život je u istini.“-
Lajkujte nas: