Breskvice

Breskvice

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolaci, rum, breskve, kuglice, džem,

Sastojci

  • 3 cela jajeta
  • 200 gr šećera kristal
  • 225 ml ulja
  • 3 kašike mleka
  • 1 kesica vanile
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 3 kašike brašna
  • 400-450 gr brašna mekog

Fil:

  • 6-7 kašika džema od šljiva
  • 1 kesica vanile
  • 5 kašika ruma

Ostalo:

  • cvrena i žuta boja za kolače i kristal šećer za valjanje kuglica

Uputstvo

  • Umutiti dobro jaja, šećer, ulje, mleko, vanilu, prašak za pecivo i 3 kašike brašna. Smesu poklopiti i ostaviti u frižider na najmanje dva sata. Ja obično, ovu smesu pripremim uveče i ostavim preko noći u frižider, pa sutradan umesim testo.
  • Kada je smesa odmorila u frižideru, dodati ostatak brašna i umesiti lepo, glatko testo, da se ne lepi za ruke.
  • Testo dobro premesiti, pa od testa kidati manje delove, pa svaki, rukama razvaljati u dugačku traku debljine jednog prsta otprilike. Traku iseći na manje delove, kao na slici.
  • Od svakog dela formirati malu lopticu između dlanova i ređati na pleh, obložen papirom za pečenje. Kuglice peći na 150*C oko dvadesetak minuta. Kuglice moraju ostati bele!
  • Ohlađene kuglice izdubiti oštrim nožićem sa donje strane.
  • Na svakoj kuglici napraviti udubljenje, a mrvice, dobijene dubljenjem breskvica, iskoristićemo za fil.
  • Mrvice staviti u secka i isitniti ih. Ako nemate secka, možete to uraditi rukom, testo se lako mrvi. U mleveno testo dodati džem od šljiva i rum, pa dobro sve izmešati varjačom. Ako želite da izbegnete alkohol u kolačima, zbog dece, umesto ruma, možete u 5 kašika vode rastvoriti jednu kašičicu ekstrata ruma. Ja sam upravo tako uradila.
  • Dobijenim filom napuniti udubljenje u dve polovine, pa ih spojiti u breskvicu.
  • Isto uradite i sa ostalim breskvicama.
  • U dva duboka tanjira, sipati po čašu vode. U jedan tanjir, rastvoriti žutu boju za kolače, a u drugi tanjir, rastvoriti crvenu boju. Pazite kad sipate boju, da ne preterate, jer će breskvice tako izgledati drečave i neprirodne. U treći, duboki tanjir, sipati kristal šećer. Bilo bi dobro da kristal šećer bude malo finiji i sitniji, breskvice će tako lepše izgledati. Potreban je i četvrti, plitki tanjir, na koji ćete staviti ubrus, dvostruko presavijen.
  • Svaku breskvicu, okrenutu sa strane, pa punim krugom zakotrljati kroz žutu boju.
  • Zatim vrhove obe strane breskvice, umočiti u crvenu boju, pa tako ofarbane, ređati na ubrus, da upije višak tečnosti.
  • Kada ste ofarbali desetak breskvica, uvaljajte ih u šećer i složite na plato, a onda krenite sa farbanjem sledećih desetak komada, i tako do kraja.
  • Breskvice držati na hladnom mestu i služiti po potrebi.

Napomene

Kako reče moja kuma, dva najlepša kolača koja postoje, su ruske kape i breskvice. I jedni i drugi su zahtevni, ali i jedne i druge pravim bez problema i bez razmišljanja o tome koliko ću vremena potrošiti. Jer…ako ovo nisu kolači koji su vredni svakog potrošenog minuta, ja ne znam onda koji to jesu.
Poslovica za danas:
-“ Ljubav nije da pronađeš nekoga, s’ kim možeš živeti, već da pronađeš nekoga, bez koga ne možeš živeti.
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here