Tri dana u plehu
Sastojci
Kora:
- 300 gr putera
- 300 gr šećera u prahu
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr brašna mekog
- 8 belanaca
I fil:
- 8 žumanaca
- 300 gr šećera u prahu
II fil:
- 6 kašika mleka
- 6 kašika šećera
- 200 gr mlevenih oraha
- 200 gr putera
Uputstvo
Kora:
- Umutiti belanca u čvrst sneg i ostaviti sa strane.
- Posebno, mikserom umutiti puter, šećer, brašno i orahe. Na kraju dodati sneg od belanaca i polako varjačom mešati da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u veliki pleh od rerne, koji je obložen papirom za pečenje i ispeći do pola.
- Posebno umutiti žumanca sa šećerom, pa ovim filom preliti, do pola pečenu koru i vratiti u rernu da se kolač ispeče do kraja.
- Prokuvati mleko i šećer, pa u vrelo, dodati mlevene orahe, promešati i ostaviti da se ohladi. Kada su se popareni orasi ohladili, dodati umućen puter i izmiksati.
- Ohlađen kolač premazati filom od oraha. Odozgo može glazura od čokolade ili jednostavno posuti mlevenim orasima. Seći na štangle i poslužiti.
Napomene
E sad, ako se pitate zašto se ovaj kolač zove, tako kako se zove, ja iskreno nemam pojma. Na svojoj stranici imam recept za sličan kolač, rekla bih skoro isti, samo je razlika u meri, i zove se Marokanske štangle, nailazila sam na isti recept pod nazivom „Londonske štangle“. Teško da ima kolač, koji ima više imena od ovog, ali zbog svog divnog ukusa i atraktivnog izgleda, zavređuje baš toliko imena, koliko i ima.
Poslovica za danas:
-“ Prvo vaspitaj svoje srce, pa tek onda svoj jezik, jer reči dolaze iz srca a izlaze iz usta.“-
Lajkujte nas: