Marmelada od pomorandže i duleka

Marmelada od pomorandže i duleka

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Zimnica
Kuhinja: Srpska
Keyword: Marmelada, džem, pekmez, slatka, zimnica, dulek, pomorandža

Sastojci

  • 750 gr duleka
  • 500 gr pomorandže
  • 1 ceo limun
  • 1 kg želiranog šećera

Uputstvo

  • Dulek očistiti, iseći na manje kockice, dodati šolju vode i kašiku šećera, pa skuvati. Kada je skuvan, dulek treba da bude mekan, da bi mogao da se ispasira.
  • Pomorandže dobro oprati, obrisati i oljuštiti. Meso pomorandže iseckati na kockice i dodati skuvanom duleku. Sipati šećer i nastaviti sa kuvanjem.
  • Kada je šećer u pitanju, ja sam koristila "želirani šećer" u razmeri 2:1, što znači "dva dela voća i jedan deo šećera, odnosno na 2kg voća ide 1kg ovog šećera. Kod nas ga možete kupiti u svim malo bolje snabdevenim marketima. U svakom slučaju, možete koristiti i običan šećer.
  • Dok se džem kuva, koru od jedne pomorandže, očistiti od belog dela sa unutrašnje strane.
  • Koru zatim iseckati na male kockice i ostaviti sa strane.
  • Sada džem ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sok od jednog limuna i iseckanu koru pomorandže, pa nastaviti sa kuvanjem. S' vremena na vreme, staviti 2-3 kašičice džema na tacnu pa ohladiti u frižideru, da bi se proverila gustina džema.
  • Pred kraj kuvanja, dodati malo cimeta. Cimet nije obavezan, ja sam probala obe varijante i meni lično, ukusniji je sa cimetom.
  • Vruć džem sipati u tegle i odmah zatvarati. Tegle okretati naopako na 10-15 minuta, pa ih vratiti na pravu stranu. Kada se potpuno ohladi, odložiti na policu sa ostalom zimnicom.

Napomene

Evo recepta za jedan neobičan spoj ukusa i mirisa, recept za marmeladu u kojoj se mešaju ukusi našeg duleka, južnog voća i orijentalnog začina. Ovo je definitivno marmelada koju morate probati, jer ja zaista ne znam kako da vam dočaram ukus i miris ove fantazije. 
Poslovica za danas:
-“ Kada ispustiš strelu istine, njenu oštricu umoči u med.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Zimnica. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here