Keks sa marcipanom

Keks sa marcipanom

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Keks
Kuhinja: Austrijska
Keyword: božićni, keks, marcipan, puter, džem, filovan, srce, pruga

Sastojci

Testo:

  • 120 gr putera
  • 80 gr šećera u prahu
  • 25 gr mlevenog badema
  • 1 celo jaje
  • 200 gr brašna
  • istrugana korica od jednog limuna

Fil od marcipana:

  • 200 gr marcipan mase
  • 1 celo jaje
  • 60 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanile

Punjenje:

  • 200 gr marmelade od jagoda

Uputstvo

  • Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu. Kada se šećer istopio, dodati jaje, mleveni badem, koricu limuna i brašno, pa zamesiti lepo glatko testo.
  • Testo uviti u papir za pečenje i ostaviti u frižider na sat vremena.
  • Dok se testo hladi, pripremiti fil od marcipana. U vanglicu ubaciti marcipan masu, šećer u prahu, jaje i vanilu, pa sve zajedno umesiti ili umutiti mikserom. Umućenom smesom, napuniti kesu ili špric za tortu i ostaviti sa strane dok keks ne bude pečen.
  • Kada se testo ohladilo, rasklagijati ga između dva lista papira za pečenje.
  • Od polovine testa, modlom u obliku srca vaditi kekse i ređati u pleh obložen pek-papirom.
  • Drugu polovinu testa iseći na trake širine dva prsta i takođe ređati u pleh.
  • Pleh ubaciti u rernu, zagrejanu na 170*C i peći keks desetak minuta. Potrebno je samo malo da se zapeku.
  • Izvaditi keks iz rerne, a rernu pojačati na 200*C. Sada svaki keks oivičiti marcipan smesom iz šprica.
  • Isto uraditi i sa keksom u obliku traka. Marcipan smesu, polako istisakati iz šprica po svim ivicama, kao što je to prikazano na slici.
  • Ovako oivičene kekse vratiti u rernu i peći još 5-10 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Potrebno je da keks dobije zlatnu boju.
  • Džem staviti u šerpicu i zagrejati ga, da bi dobio tečniji oblik.
  • Ovako ugrejan džem, kašičicom sipati u udubljenja između marcipan smese na keksu.
  • Trake od keksa takođe napuniti džemom, pa ostaviti keks da se dobro ohladi i džem stegne.
  • Keksići u obliku srca su već gotovi i spremni za grickanje. A možete ih spakovati u kutiju i pokloniti nekom, ko vam je drag.
  • Keks u obliku traka je potrebno iseći na manje komade, kao na slici. Možete ih seći pod pravim uglom ili ukoso, svejedno je. Inače ovaj keks zovu železnička pruga, verovatno zato sto izgledom podsećaju na šine.
  • Ja sam ovaj put napravila dva oblika ovog keksa, a vi možete praviti samo u obliku srca ili samo u obliku pruge, kako vi želite. Što se džema tiče, možete koristiti bilo koji. Uglavnom se koristi neki crveni džem, ali nećete pogrešiti ni ako upotrebite od kajsije.

Napomene

Ovo je jedan, od mnogo vrsta keksića, koji se u Austriji prave u vreme Božićnih praznika. Svaki je ukusan i lep na svoj način, pa ne bih mogla da izdvojim favorita, ali ovaj mi je posebno privukao pažnju, malo svojim izgledom, a malo više ukusom. U svakom slučaju treba ga probati.
Poslovica za danas:
-“ Pre nego što počneš da jedeš, uvek izdvoj trenutak da se zahvališ.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Keks. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here