Čoko-oranž kolač
Sastojci
Kora:
- 250 ml kisele pavlake
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 100 gr čokolade za kuvanje izrendane na krupno
- 2 kašike kakaoa
- 4 kašike šećera kristal
- 7 punih kašika brašna mekog
- 1 kesica vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- 2 pomoranže izrendana kora
Fil:
- 800 ml mleka
- 110 gr pudinga od čokolade ili 3 kesice pudinga od po 37 gr
- 8 kašika šećera kristal
- 100 gr mlečne čokolade
- 100 gr čokolade za kuvanje
Uputstvo
- Umutiti pavlaku sa šećerom. Dodati ulje i mleko, pa još malo mešati, dok se šećer ne istopi.
- Zatim dodati sve ostale sastojke, dobro sve promešati i izručiti u podmazan pleh, dimenzija 36 x 29 cm, (pleh od rerne).
- Koru peći na 200*C oko 15-20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je pečena.
- Pečenu koru pustiti da se malo prohladi, pa preliti isceđenim sokom, od one dve pomoranže, kojima je izrendana korica.
- Pre nego što skuvate puding, proverite od koliko grama je kesica. Puding koji sam ja koristila je od 37gr, a ukoliko je kesica veća, odvojite višak praška za puding, u suprotnom će vam fil biti pregust.
- Dakle, puding skuvati na uobičajen način. Kada je puding skuvan, skloniti sa ringle, pa dodati obe vrste čokolade, izlomljene na kockice. Sve zajedno mešati varjačom, dok se čokolada ne istopi i ne sjedini sa pudingom.
- Vruć fil odmah preliti preko kore i lepo ga poravnati.
- Ostaviti da se ohladi, pa ubaciti u frižider da se potpuno stegne i rashladi.
- Odozgo narendati čokoladu na sitno, ili posuti nečim drugim, iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Prava je magija kako se, kod ovog kolača, ukus čokolade i pomoranže preklapa i spaja u jedno. Ovo je kolač, koji definitivno svako mora da proba. Pročitali ste u receptu, da nije preterano skup, izdašan je, brzo i lako se pravi a ukus je čaroban. A gde je magija i čarolija, tu su i čuda…kulinarska???
Poslovica za danas:
-„Čuda se događaju samo onima, koji u njih veruju.“-
Lajkujte nas: