Džem od kajsija
Sastojci
- 1 kg kajsija
- 700 gr šećera kristal
Uputstvo
- Kajsije oprati i ocediti, pa svaku prepoloviti i izvaditi košticu. Ako je potrebno, nožem odstraniti svaku fleku sa kajsije.
- Ovako očišćene kajsije, staviti u veću šerpu i preliti šećerom. Možete ih ostaviti da odstoje par sati ili preko noći, da puste sok i da se šećer istopi, ali nije obavezno. Ja sam, ovaj put, kuvala odmah.
- Šerpu staviti na šporet i kuvati na srednjoj jačini.
- Kada su do pola skuvane, kajsije možete izmiksati štapnim ili običnim mikserom, da se dobije lepa, kompaktna smesa.
- Nastaviti sa kuvanjem, uz stalno mešanje, dok sa varjače ne počnu da kaplju po dve kapi džema. Tada je najbolje, da se na tacnu stavi 2-3 kašike džema i ostavi na par minuta u frižider, da se ohladi, a onda kašičicom proveriti da li je džem dovoljno gust.
- Džem ne treba da bude previše gust, jer će se hlađenjem i stajanjem dodatno zgusnuti.
- Kada je džem skuvan, sipati u tegle, zatvarati metalnim zatvaračem, pa teglu okrenuti naopako i ostaviti da stoji na zatvaraču 10 – 15 minuta. Tegle, zatim, vratiti na pravu stranu i ostaviti da se skroz ohladi.
- Ohlađene tegle spakovati na policu u špajz ili podrum.
- Koristiti po potrebi za palačinke, kolače ili jedan lep i zdrav doručak.
Napomene
Najlepši džem na svetu, je upravo džem od kajsija. Ja stvarno ne znam, šta bih sada, još mogla da dodam na ovu konstataciju…ovoga puta, reči su suvišne?
Poslovica za danas:
-“ Previše reči je premalo misli.“-
Lajkujte nas: