Džem od jagoda
Sastojci
- 1 kg jagoda
- 500 gr šećera
Uputstvo
- Jagode oprati i očistiti od peteljki.
- Prebaciti ih u veću šerpu, preliti šećerom i ostaviti malo da odstoje i da puste vodu. Meni je stajalo preko noći u frižideru.
- Na početku, šporet ukljičiti na najjače i kuvati džem dok ne ispari voda, koju su jagode pustile. Zatim, smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem uz stalno mešanje, dok džem ne bude kuvan, odnosno, dok ne dobijete željenu gustinu.
- Najbolje je da, dve – tri kašike džema sipate na tacnu i stavite u frižider na nekoliko minuta, da se ohladi, i tako odredite da li je džem dovoljno gust ili ne.
- Kada ste dobili željenu gustinu, vruć džem sipati u tegle, odmah zatvarati originalnim zatvaračem i tegle okretati naopako, da stoje 10 – 15 minuta na zatvaraču. Ponovo ih okrenuti na pravu stranu i ostaviti da se tegle potupno ohlade, a onda ih odložite na mesto gde vam stoji zimnica.
- Dužina kuvanja zavisi od više faktora. Ako želite gušći džem, kuvaćete naravno, malo duže ili obrnuto. Ove godine, jagode su bile dosta vodene, pa sam morala da ih kuvam malo duže.
- Ako su jagode kisele, što je takođe bio slučaj ove godine, možete dodati malo više šećera.
- Poslužite za doručak ili večeru uz šolju mleka ili čaja.
Napomene
Svaki džem je na svoj način lep i ukusan, tako i ovaj od jagoda. Miris i ukus jagoda ne može ništa da zameni, bilo da su sveže, ili spremljene kao zimnica. Užitak može jedino da poveća činjenica, da su vaše ruke spremile tu zimnicu. Nađite malo vremena i skuvajte džem od jagoda, jedino tako ćete znati o čemu pričam.
Poslovica za danas:
-“ Život nije trka, već putovanje u kojem treba uživati, na svakom koraku.“-
Lajkujte nas: