Rižoto sa šampinjonima

Rižoto sa šampinjonima

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Prilog
Kuhinja: Srpska
Keyword: Riža, pirinač, pečurke, gljive, rižoto

Sastojci

  • 400 gr šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 češnja belog luka
  • 2 šolje pirinča
  • ulje, so, začin, biber

Uputstvo

  • Šampinjone oprati i iseckati na tanke kriške.
  • Crni luk sitno iseckati i staviti u šerpu, sa malo ulja, da se dinsta. Kada je luk skoro gotov, dodati iseckan beli luk i pržiti samo par trenutaka, da beli luk pusti miris, pa odmah dodati pečurke.
  • Sve zajedno kratko dinstati, pa dodati so, začin i biber. Dinstati još 5-6 minuta, pa skloniti sa ringle. Voda koju su pečurke pustile, ne treba skroz da ispari.
  • U posebnu šerpu sipati ulje, da pokrije dno i pustiti da se dobro zagreje. U vrelo ulje, dodati pirinač, pa pržiti nekoliko minuta, uz neprestano mešanje, dok pirinač ne počne da škripi.
  • Dodati dve čaše vruće vode, smanjiti vatru i poklopiti da se krčka nekoliko minuta.
  • Posle nekoliko minuta, izručiti dinstane pečurke u rižu, sa sve uljem i vodom, u kojoj su se pečurke dinstale. Dobro promešati, posoliti, dodati začin i biber po ukusu i ponovo poklopiti. Rižu kuvati na najnižoj temperaturi još petnaestak minuta, uz povremeno mešanje.
  • Ako je potrebno, dodavati po malo vode, da ne bi zagorelo. Posle petnaestak minuta, isključiti ringlu i šerpu sa rižom, ostaviti poklopljenu na ringli.
  • Rižu poslužiti toplu, kao prilog uz meso.

Napomene

Malo promene svakom odgovara, pa tako i u jelu. Umesto klasičnog pire krompira, kao prilog uz neko meso, možete spremiti ovaj rižoto, koji je usput, odličnog ukusa. A uz malo kreativnosti, može da se servira na veoma lep način.
Poslovica za danas:
-“ Ako promenimo naše misli i svet oko nas će se promeniti.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Prilog. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Dozvoljena memorija za slike: 4 MB.