Bosanski kolač
Sastojci
Kora:
- 3 cela jajeta
- 6 šoljica šećera
- 3 šoljice ulja
- 4 šoljice mleka
- 2 šoljice mlevenih oraha
- 6 šoljica brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv:
- 10 kašika mleka
- 10 kašika šećera
- 125 gr putera ili margarina
- 6 šoljica mlevenih oraha
- 100 gr čokolade za kuvanje
Uputstvo
Kora:
- Dobro umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje i mleko pa još jednom izmiksati. Na kraju sipati brašno, orahe i prašak za pecivo i promešati varjačom da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm. Kolač peći oko pola sata na 200*C. Proveriti čačkalicom, da li je kolač ispečen.
- Za ovu dimenziju pleha, koristila sam sasvim male šoljice za kafu. Ukoliko koristite one malo veće šoljice, onda povećajte i dimenzije pleha.
Preliv:
- Fil se napravi brzo i vrućim filom se preliva vruć kolač. Fil ne sme da stoji, da se ne bi zgusnuo, zato je potrebno da se pravi, tek kada se kolač ispeče i odmah da se prelije preko kolača.
- U šerpicu staviti mleko i šećer da provri. Dodati puter i čokoladu, pa kada se sve istopi, ubaciti orahe, promešati i odmah sipati preko kolača.
- Ovako preliven kolač, ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
- Iseći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Još jedan stari, stari kolač, ali neverovatno dobar i ukusan. Veoma brzo se napravi, izdašan je, sočan, može da stoji nekoliko dana, a što duže stoji, to je lepši i ukusniji…šta da vam kažem, nađite svesku sa receptima vaše majke ili još bolje, vaše bake, i isprobajte malo stare recepte. Rezultat, sasvim sigurno, neće izostati.
Poslovica za danas:
-“ Star i mudar zaslužuju dvostruko poštovanje.“-
Lajkujte nas: