Sendvič hleb
Sastojci
- 500 gr brašna mekog
- 300 ml hladne vode
- 20 ml maslinovog ulja može i suncokretovo
- 1 gr svežeg kvasca
- 10 gr soli
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Mere neka budu tačne, kako je navedeno. Još jednom da napomenem, kvasca ide samo jedan gram.
- Dakle, umešeno testo, staviti u plastičnu posudu. Posudu poklopiti original poklopcem i ostaviti najmanje osam sati da stoji na sobnoj temperaturi. Najbolje je testo zamesiti uveče, pa ga preko noći ostaviti da stoji.
- Kada je testo odstojalo, izručiti ga na pobrašnjen sto.
- Testo samo blago par puta ispresavijati na pola, sa svake strane.
- Podeliti ga na devet jednakih delova, pa svaki deo presavijati u krug ka unutra, da se dobije oblik kruga.
- Ovako dobijen krug okrenuti, tako da onaj deo što je ležao na stolu bude gore, pa dlanovima formirati jajast oblik.
- Formirane pogačice staviti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti pola sata da odstoje, a zatim ih nožem zaseći po sredini i poprskati ili premazati vodom.
- Dok pogačice narastaju u plehu, uključiti rernu na 250*C i u rernu na dno, staviti jednu praznu tepsiju ili pleh i ostaviti da se zajedno zagreju.
- Kada su pogačice odstojale, ubaciti ih u rernu na sredinu, a u praznu i zagrejanu tepsiju sipati jednu šolju vruće vode i rernu odmah zatvoriti.
- Pogačice peći oko 20 minuta, a temperaturu rerne ne smanjivati. Kada su pečene, pokriti ih krpom i ostaviti petnaestak minuta.
Napomene
Ove kajzerice su idealno rešenje za doručak, pogotovo vikendom ujutru. Uveče zamesite testo, to je pet minuta posla, a ujutru još pet minuta da se testo oblikuje i to vam je to. Dok se ukućani umiju, na stolu je doručak sa vrućim hlepčićima. Napravite od njih sendviče ili ih premažite puterom i džemom, poslužite uz šolju mleka i savršen doručak je poslužen… a vi ste svoju jutarnju kafu popili opušteno, na miru, i bez trčanja u pekaru po svež hleb. Savršeno.
Poslovica za danas:
-“ Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima a večeru daj neprijatelju.“-
Lajkujte nas: