Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Mere neka budu tačne, kako je navedeno. Još jednom da napomenem, kvasca ide samo jedan gram.
Dakle, umešeno testo, staviti u plastičnu posudu. Posudu poklopiti original poklopcem i ostaviti najmanje osam sati da stoji na sobnoj temperaturi. Najbolje je testo zamesiti uveče, pa ga preko noći ostaviti da stoji.
-
Kada je testo odstojalo, izručiti ga na pobrašnjen sto.
Testo samo blago par puta ispresavijati na pola, sa svake strane.
Podeliti ga na devet jednakih delova, pa svaki deo presavijati u krug ka unutra, da se dobije oblik kruga.
Ovako dobijen krug okrenuti, tako da onaj deo što je ležao na stolu bude gore, pa dlanovima formirati jajast oblik.
Formirane pogačice staviti u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti krpom i ostaviti pola sata da odstoje, a zatim ih nožem zaseći po sredini i poprskati ili premazati vodom.
Dok pogačice narastaju u plehu, uključiti rernu na 250*C i u rernu na dno, staviti jednu praznu tepsiju ili pleh i ostaviti da se zajedno zagreju.
Kada su pogačice odstojale, ubaciti ih u rernu na sredinu, a u praznu i zagrejanu tepsiju sipati jednu šolju vruće vode i rernu odmah zatvoriti.
Pogačice peći oko 20 minuta, a temperaturu rerne ne smanjivati. Kada su pečene, pokriti ih krpom i ostaviti petnaestak minuta.
-