Masna pogača
Sastojci
Testo:
- 700 gr brašna mekog
- 1 čaša mlake vode
- 1 čaša kiselog mleka
- 1 celo jaje
- 1 kašika ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- 1/2 kesice praška za pecivo
Ostalo:
- 250 gr putera ili margarina
- 1 celo jaje
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Ako je potrebno, dodati još malo brašna.
- Testo podeliti na 8 jednakih loptica. Svaku lopticu premesiti, pokriti ih krpom i ostaviti da narastu.
- Kada su narasle, svaku lopticu rasklagijati u krug veličine tanjira, premazivati ih puterom i ređati jednu na drugu. Poslednju lopticu samo rasklagijati, ne treba je premazati puterom.
- Kada su sve složene jedna preko druge, rasklagijati ih u veliki krug, što tanje.
- Krug preseći na pola, pa svaki deo uviti u rolat.
- Tepsiju ili šerpu, prečnika 28 cm, podmazati preostalim puterom.
- Ovako umotane rolate, seći na kriške dva prsta debljine i slagati u tepsiju. Ostaviti pola sata da naraste.
- Premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći 40 minuta na 200*C.
Napomene
Evo još jednog sjajnog recepta za masnu pogaču. Šta reći, osim da slike govore više od reči. Miris vruće pogače mami ukućane za sto, a šta ćete uz nju da poslužite, manje je važno, ona se odlično slaže sa svim i svačim. Sa vrućim hlebom na stolu, uvek je gozba.
Poslovica za danas:
-“ Bez hleba, sto je samo daska.“-
Lajkujte nas: