Hleb – ruža
Sastojci
- 800 gr brašna
- 200 ml mlake vode
- 300 ml mlakog mleka
- 1 kockica svežeg kvasca ili 2 kesice suvog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
Ostalo:
- 50 gr putera ili margarina
- susam za posipanje
Uputstvo
- Kvasac rastopiti u mlakom mleku sa kašikom šećera. Ostaviti 10 minuta da kvasac krene.
- U mlaku vodu sipati nadošli kvasac, dodati ulje, so i brašno, pa zamesiti testo.
- Pokriti vanglicu krpom i ostaviti oko pola sata da testo nadođe.
- Nadošlo testo premesiti i podeliti na 20 loptica.
- Rastopiti margarin pa četkicom podmazati tepsiju.
- Svaku lopticu malo premesiti, stavljati u tepsiju i svaku premazati istopljenim margarinom.
- Složiti sve loptice od testa u tepsiju, dimenzija 28 cm, ostatak margarina preliti preko testa i razmazati četkicom.
- Posuti malo susamom ali ne previše.
- Ostaviti testo da još jednom naraste, taman dok se rerna zagreje. Ružu peći oko 40 minuta na 200*C.
- Pečenu ružu izvaditi iz tepsije, umotati u krpu i ostaviti da se malo prohladi i ruža je spremna za jelo.
- Najlepša je kad se jede topla.
Napomene
Ovaj hleb – ružu može svaka od vas da umesi i ispeče, a da pri tom ispadne kao na ovim slikama. To važi i za veoma mlade domaćice i početnice, jer je recept zaista fantastičan. Samo pratite recept, korak po korak i uspeh je zagarantovan. Na kraju krajeva, probajte i uverite se, a ja očekujem sličice i komentare. A da, ne zaboravite da kupite kajmak…jer nema ništa lepše od vrućeg hleba sa kajmakom.
Poslovica za danas:
-“ Hleb jesti – nije majstorija; hleb peći – mala je majstorija; a hleb zaraditi-to je najveća majstorija.“-
Lajkujte nas: