Bajadera
Sastojci
- 400 gr šećera kristal
- 1 čaša vode
- 250 gr putera ili margarina ako pravite posnu bajaderu
- 300 gr plazme mlevene
- 300 gr oraha mlevenih
- 100 gr čokolade za kuvanje
Glazura:
- 100 gr čoklade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Uputstvo
- U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da se kuva. Kada provri kuvati 2-3 minuta pa dodati puter i kuvati dok se puter ne istopi.
- Skloniti sa ringle, dodati orahe i plazmu i promešati.
- Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se čokolada istopi.
- Na plato rastanjiti tamni deo debljine malog prsta. Preko toga izručiti svetliji deo pa rastanjiti preko prvog dela.
- U šerpici rastopiti čokoladu sa uljem pa preliti preko bajadere.
- Ostaviti da se ohladi i stegne.
- Iseći na štangle i poslužiti.
Napomene
Bajadera, napravljena po ovom receptu, apsolutno nema greške i ne može da ne uspe. Za mene ovo je najlepši kolač na svetu. Svaki put, kada osetim ukus bajadere u ustima, doživim potpuno isto oduševljenje kao i kada sam je prvi put probala. Jednostavno savršen ukus i tačka.
Poslovica za danas:
-“ Dan bez smeha je izgubljen dan.“-
Lajkujte nas: