Go Back

Bajadera

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: Bajadera, posno, orasi, čokolada, slavski, kolači

Sastojci

  • 400 gr šećera kristal
  • 1 čaša vode
  • 250 gr putera ili margarina ako pravite posnu bajaderu
  • 300 gr plazme mlevene
  • 300 gr oraha mlevenih
  • 100 gr čokolade za kuvanje

Glazura:

  • 100 gr čoklade za kuvanje
  • 3 kašike ulja

Uputstvo

  • U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da se kuva. Kada provri kuvati 2-3 minuta pa dodati puter i kuvati dok se puter ne istopi.
  • Skloniti sa ringle, dodati orahe i plazmu i promešati.
  • Smesu podeliti na dva dela. U jedan deo staviti čokoladu i mešati da se čokolada istopi.
  • Na plato rastanjiti tamni deo debljine malog prsta. Preko toga izručiti svetliji deo pa rastanjiti preko prvog dela.
  • U šerpici rastopiti čokoladu sa uljem pa preliti preko bajadere.
  • Ostaviti da se ohladi i stegne.
  • Iseći na štangle i poslužiti.

Napomene

Bajadera, napravljena po ovom receptu, apsolutno nema greške i ne može da ne uspe. Za mene ovo je najlepši kolač na svetu. Svaki put, kada osetim ukus bajadere u ustima, doživim potpuno isto oduševljenje kao i kada sam je prvi put probala. Jednostavno savršen ukus i tačka.
Poslovica za danas:
-" Dan bez smeha je izgubljen dan."-