Srneća leđa
Sastojci
- 6 celih jaja
- 120 gr putera
- 50 gr šećera u prahu
- 80 gr čokolade za kuvanje
- 80 gr šećera kristal
- 150 gr badema mlevenih
- 60 gr prezli
- 2-3 kašike džema od kajsija
Glazura:
- 150 gr čokolade za kuvanje
- 4 kašike ulja
Uputstvo
- Umutiti penasto puter i šećer u prahu. Dodati otopljenu čokoladu pa umutiti. Zatim dodavati jedno po jedno žumance.
- Posebno umutiti belanca sa kristal šećerom pa dodati u prethodnu smesu i umutiti.
- Na kraju dodati mlevene bademe i prezle i umutiti.
- Podmazati kalup za srneća leđa pa smesu usuti u kalup i peći na 170* oko 40 mminuta.
- Ispečenu koru izručiti na tacnu za kolače i ostaviti da se ohladi.
- Ohlađenu koru preseći na pola pa donji deo premazati džemom od kajsija i ponovo pokriti gornjim delom.
- Otopiti čokoladu i ulje pa glazurom preliti srneća leđa, ukrasiti po želji i poslužiti sa šlagom.
Napomene
Jedan izuzetan i otmen kolač koji potiče iz Austrije i Nemačke. Ima raznih varijanti i recepata, svaki je lep na svoj način. Dok ne „ukradem“ originalni recept iz neke Bečke poslastičarnice morate se zadovoljiti ovim, koji je takođe odličan, moram priznati.
Poslovica za danas:
-“ Gde se krade, tu bogatstva nema.“-
Lajkujte nas: