Plazma mak kolač
Sastojci
- 500 ml mleka
- 200 gr šećera
- 3 kašike griza
- 200 gr mlevenog maka
- 1 kesica vanilin šećera
- 150 gr putera ili margarina
- 300 gr mlevene plazme
Ganaš:
- 150 gr čoklade za kuvanje
- 250 ml slatke pavlake
- 1 kašika šećera
Uputstvo
- U šerpicu sipati mleko, šećer, vanilu, griz i mak, i kuvati na tihoj vatri, dok smesa ne postane gusta, sve vreme mešajući žicom ili varjačom.
- Dodati puter i nastaviti sa mešanjem, da se puter potpuno istopi.
- Skloniti sa vatre, dodati mlevenu plazmu i dobro izmešati. Smesu zatim prebaciti u pleh dimenzija 20 x 30 cm ili za nijansu manji.
- Slatku pavlaku zagrejati i paziti da ne provri. Dodati šećer i čokoladu i mešati da se čokolada istopi. Ganaš preliti preko kolača i ostaviti da se ohladi i ganaš stegne. Najbolje preko noći.
- Kolač možete ukrasiti istopljenom belom čokoladom ili listićima badema.
Napomene
Ovo je vec drugi recept za plazma mak kolač, koji spremam. Prvi put sam pravila u okruglom obliku i sa belom čokoladom preko, ali moram priznati da mi je za nijansu lepši ovaj sa crnim ganašom. Uglavnom, svi koji su ga probali, tražili su mi recept.
Poslovica za danas:
-„Bez zbora nema dogovora.“-
Lajkujte nas: