Kiparski kolač
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 1 šolja šećera
- 1/2 šolje ulja
- 1 šolja krupno mlevenih oraha ili lešnika
- 1 šolja kokosa
- 1 šolja brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup za koru:
- 2 šolje vode
- 1,5 šolja šećera
- 1 kesica vanile
Fil:
- 1 litar mleka
- 1 navršena šolja gustina
- 1 šolja šećera
- 1 kesica vanile
- 1 kesica šlaga
Uputstvo
- Prvo skuvati sirup za koru. U šerpicu sipati 2 šolje vode, jednu ipo šolju šećera i vanilu i pustiti da provri. Skloniti sa strane i ostaviti dok se kora ispeče.
- Umutiti dobro jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke pa još jednom sve izmiksati. Smesu preručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm i peći na 180*C oko pola sata.
- Ispečen kolač preliti odmah sirupom koji smo ranije skuvali.
- U šerpu sipati litar mleka. Dodati šećer, vanilu i gustin i kuvati na tihoj vatri, sve vreme mešajući. Kada je fil skuvan, sipati jednu kesicu šlaga i dobro umutiti mikserom. Fil odmah sipati preko kore i ravnomerno rasporediti, pa preko fila posuti kokosom.
- Ostaviti kolač da se potpuno ohladi i stegne. Iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Recept za ovaj Kiparski kolač nađoh na jednom turskom sajtu, što nije nikakvo čudo, s obzirom na to, da sam obožavalac svih turskih slatkiša. Tako se i ovaj nađe na mom blogu, a to koliko me oduševio, neću ni da pričam. Napravite ga i otkrijte zašto je moje oduševljenje toliko veliko.
Poslovica za danas:
-“ Bežao od vaške, pa pao medvedu u ruke.“-
Lajkujte nas: