Kiparski kolač

Kiparski kolač

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Turska
Keyword: kolači, kokos, lešnici, fil, puding,

Sastojci

Kora:

  • 4 cela jajeta
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 šolja krupno mlevenih oraha ili lešnika
  • 1 šolja kokosa
  • 1 šolja brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Sirup za koru:

  • 2 šolje vode
  • 1,5 šolja šećera
  • 1 kesica vanile

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 1 navršena šolja gustina
  • 1 šolja šećera
  • 1 kesica vanile
  • 1 kesica šlaga

Uputstvo

  • Prvo skuvati sirup za koru. U šerpicu sipati 2 šolje vode, jednu ipo šolju šećera i vanilu i pustiti da provri. Skloniti sa strane i ostaviti dok se kora ispeče.
  • Umutiti dobro jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke pa još jednom sve izmiksati. Smesu preručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm i peći na 180*C oko pola sata.
  • Ispečen kolač preliti odmah sirupom koji smo ranije skuvali.
  • U šerpu sipati litar mleka. Dodati šećer, vanilu i gustin i kuvati na tihoj vatri, sve vreme mešajući. Kada je fil skuvan, sipati jednu kesicu šlaga i dobro umutiti mikserom. Fil odmah sipati preko kore i ravnomerno rasporediti, pa preko fila posuti kokosom.
  • Ostaviti kolač da se potpuno ohladi i stegne. Iseći na kocke i poslužiti.

Napomene

Recept za ovaj Kiparski kolač nađoh na jednom turskom sajtu, što nije nikakvo čudo, s obzirom na to, da sam obožavalac svih turskih slatkiša. Tako se i ovaj nađe na mom blogu, a to koliko me oduševio, neću ni da pričam. Napravite ga i otkrijte zašto je moje oduševljenje toliko veliko.
Poslovica za danas:
-“ Bežao od vaške, pa pao medvedu u ruke.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here