Najmekša gibanica
Sastojci
- 500 gr kora za gibanicu ili pitu
- 5 celih jaja
- 70 gr putera istopljen
- 200 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- 400-500 gr sira po izboru
- 50 ml ulja
Uputstvo
- Umutiti jaja, dodati istopljen puter, kiselu vodu, izgnježden sir i so, pa sve dobro izmešati.
- Ja sam gibanicu slagala u uski pravougaoni pleh za hleb ili komisbrot, dimenzija 30 x 11 cm.
- Dakle, na dno pleha sipati malo ulja i podmazati pleh. Zatim rasporediti otprilike 4 kore po dnu, ali tako da kore prelaze preko ivica pleha. Sada uzimati ostale kore redom, malo ih zgužvati, potopiti u fil, blago iscediti i slagati u pleh, preko raspoređenih kora.
- Jednu koru ostaviti za kraj, da se pokrije gibanica. Kada su sve kore natopljene i složene u pleh, preliti ih ostatkom ulja i fila, krajeve kora, koje vire preko ivice, saviti ka unutra i sve pokriti onom korom koju smo ostavili sa strane.
- Gornju koru premazati uljem i poprskati kiselom vodom, pa ostaviti sa trane dok se rerna ugreje na 200*C. Ubaciti gibanicu i peći oko sat vremena. Kada je gibanica blago porumenela, savetujem da je pokrijete papirom za pečenje i tako pečete do kraja, da ne bi pregorela po vrhu.
- Ispečenu gibanicu pokriti krpom i ostaviti 10 – 15 minuta da odstoji, zatim je prevrnuti na dasku, iseći reckastim nožem i poslužiti toplu.
Napomene
Pravim pustu gibanicu na sto različitih načina i svaka mi je omiljena. Ne znam kako vi, ali ja jednostavno ne mogu da joj odolim i tačka.
Poslovica za danas:
-„Prav se smije, a kriv se krije.“-
Lajkujte nas: