Banana torta sa orasima
Sastojci
Korice:
- 8 celih jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika mlevenih oraha
- 8 kašika brašna
Fil:
- 500 ml mleka
- 10 kašika šećera
- 3 cela jajeta
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike brašna
- 125 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 3-4 banane isečene na kolutove
- džem od kajsija
Uputstvo
- Skuvati fil od mleka, jaja, šećera i brašna i ostaviti da se hladi.
- Dok se fil hladi, ispeći korice. Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati orahe i brašno, pa polako varjačom izmešati smesu, da se sastojci sjedine.
- Od ove smese ispeći dve korice u okruglom plehu, prečnika 24 cm. Kada se korice ohlade, preseći ih na pola, tako da se dobiju 4 korice.
- Posebno umutiti puter, pa polako dodavati ohlađen fil, sve vreme muteći mikserom, da se dobije fina, glatka krema.
- Sada filovati tortu. Fil podeliti na 4 jednaka dela. Koricu prvo premazati sa 2-3 kašike džema od kajsija. Preko naneti 1/4 fila i ravnomerno rasporediti preko kore. Na fil poslagati banane isečene na kolutove. Staviti drugu koru i ponavljati postupak. Tortu završiti korom, pa celu premazati poslednjom četvrtinom fila. Tortu posuti mlevenim orasima i ukrasiti jezgrima oraha.
- Možete je odmah iseći i zasladiti se uz jednu vruću, crnu kaficu.
Napomene
Jedna od lepših torti koje sam jela. Potpuno je fantastična u svoj svojoj jednostavnosti. Jedina mana, koju sam ja mogla da otkrijem je, da je baš mala i da se baš baš brzo pojede. Zato, odmah krenite sa duplom merom, da ne prođete kao ja.
Poslovica za danas:
-„Bolje se ne lečiti nego ići kod lošeg doktora.“-
Lajkujte nas: