Kremšnite sa kafom
Sastojci
Kora:
- 4 cela jajeta
- 250 gr šećera
- 200 ml ulja
- 200 ml skuvane ohlađene kafe
- 1 kesica praška za pecivo
- 350 gr brašna
Fil:
- 300 ml mleka
- 200 ml skuvane kafe
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- 3 kašike šećera
- 250 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera u prahu
Glazura:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 20 gr putera ili margarina
Za natapanje kore:
- 150 ml skuvane i ohlađene kafe
- 150 ml mleka
Uputstvo
- Skuvati 600 ml kafe i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu kafu procediti.
- Od 300 ml mleka odvojiti malo, pa u njega razmutiti puding, šećer i gustin. Ostatak mleka i kafu, staviti da provri. U provrelo sipati razmućen puding, skuvati do kraja, pa ostaviti da se ohladi.
- Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati ulje i ohlađenu, proceđenu kafu i umutiti još malo. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa sve još jednom izmiksati.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 24 x 34 cm i peći na 200*C oko 20 minuta.
- Ispečenu koru ostaviti da se ohladi, pa natopiti mešavinom mleka i kafe.
- Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati ohlađen puding i dobro sve izmiksati. Filom premazati natopljenu koru.
- U šerpicu sipati slatku pavlaku i zagrejati do vrenja. Skinuti sa ringle, dodati čokoladu i izmešati da se dobije ujednačena smesa. Na kraju dodati puter i mešati da se istopi. Ovako spremljenu glazuru ostaviti 10-ak minuta da se prohladi, pa preliti preko kolača.
- Ostaviti kolač da se potupno ohladi i stegne. Seći na kocke i poslužiti uz kaficu.
Napomene
Nađoh ovaj recept za još jednu neobičnu i malo drugačiju krempitu, ili kako bi austrijanci rekli „kaffee cremeschnitte“. Kako god se zvala, odlična je…moji gosti su bili oduševljeni, a meni je baš legla. Moram priznati da i nisam ljubitelj kolača sa ukusom kafe, ali ovaj mi se baš svideo, inače se ne bi ni našao na mom blogu.
Poslovica za danas:
-„Kazna za lažova je u tome što mu ne veruju ni kad govori istinu.“-
Lajkujte nas: