Grčki kolač sa grizom

Grčki kolač sa grizom

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: pomorandža, griz, agda, sirup,

Sastojci

Biskvit:

  • 2 cela jajeta
  • 100 gr šećera
  • 100 gr jogurta
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 100 ml ulja
  • 1 pomorandža izrendana kora
  • 200 gr griza
  • 150 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • prstohvat soli i malo arome vanile

Sirup za prelivanje:

  • 200 ml soka od pomorandže
  • 100 ml vode
  • 200 gr šećera

Uputstvo

  • Prvo skuvati sirup za prelivanje kolača, kako bi se ohladio, dok se kolač ispeče.
  • U šerpicu sipati sok od pomorandže, vodu i šećer. Ja sam dodala još štapić cimeta i nekoliko kolutova sveže pomoranže. Sirup kuvati na tihoj vatri, da vri 5-6 minuta. Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu, već malo ređi. Ostaviti da se hladi.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, dobro umutiti i izliti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm.
  • Kolač peći na 180*C oko 20-30 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
  • Ispečen kolač preliti sa mlakim sirupom i ostaviti ga da se potpuno ohladi i upije sirup.
  • Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti sam ili uz kuglu sladoleda.

Napomene

Kolač koji se pravi za kratko vreme i na veoma jednostavan način, a o ukusu neću ni da pričam. Pomorandža do sada ništa nije pokvarila, tako da preporučujem od srca da ga probate.
Poslovica za danas:
-„Protekla voda ne pokreće mlin.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here