Grčki kolač sa grizom
Sastojci
Biskvit:
- 2 cela jajeta
- 100 gr šećera
- 100 gr jogurta
- 100 ml soka od pomorandže
- 100 ml ulja
- 1 pomorandža izrendana kora
- 200 gr griza
- 150 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- prstohvat soli i malo arome vanile
Sirup za prelivanje:
- 200 ml soka od pomorandže
- 100 ml vode
- 200 gr šećera
Uputstvo
- Prvo skuvati sirup za prelivanje kolača, kako bi se ohladio, dok se kolač ispeče.
- U šerpicu sipati sok od pomorandže, vodu i šećer. Ja sam dodala još štapić cimeta i nekoliko kolutova sveže pomoranže. Sirup kuvati na tihoj vatri, da vri 5-6 minuta. Sirup ne treba da bude gust kao za baklavu, već malo ređi. Ostaviti da se hladi.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, dobro umutiti i izliti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm.
- Kolač peći na 180*C oko 20-30 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kolač ispečen.
- Ispečen kolač preliti sa mlakim sirupom i ostaviti ga da se potpuno ohladi i upije sirup.
- Ohlađen kolač iseći na kocke i poslužiti sam ili uz kuglu sladoleda.
Napomene
Kolač koji se pravi za kratko vreme i na veoma jednostavan način, a o ukusu neću ni da pričam. Pomorandža do sada ništa nije pokvarila, tako da preporučujem od srca da ga probate.
Poslovica za danas:
-„Protekla voda ne pokreće mlin.“-
Lajkujte nas: