Povrtna supa sa knedlama

Povrtna supa sa knedlama

Ukupno vreme30 mins
Kategorija: Ručak, Supe
Kuhinja: Srpska
Keyword: povrće, supa, griz, knedle, bez, mesa,

Sastojci

  • 2 glavice crnog luka
  • 3 veće šargarepe
  • 2 bele šargareoe
  • 1 komad paškanata
  • 1 komad korena celera
  • 1 kocka supe od povrća
  • 3 litra vode
  • so, biber u zrnu, začin c, malo ulja

Griz knedle:

  • 2 cela jajeta
  • 9-10 kašika griza
  • 1 kašika ulja
  • malo soli i na vrh noža praška za pecivo

Uputstvo

  • U odgovarajući lonac sipati malo ulja, otprilike 3 kašike i staviti na ringlu da se greje, na umerenoj temperaturi. Jednu glavicu crnog luka iseći na 4 dela i ubaciti na ulje da se polako prži. Drugu glavicu crnog luka iseći na 4 dela, ali popreko, da se dobiju kolutovi, pa ih staviti direktno na vruću ringlu, da se zapeku sa obe strane. Prilikom sečenja, paziti da se kolutovi luka ne razdvoje.
  • Jedan komad šargarepe iseći na kolutove, pa ubaciti u šerpu i pržiti lagano, zajedno sa lukom, da šargarepa pusti malo boju. Isprženi luk i šargarepu zaliti sa vodom, dodati ostalo povrće isečeno na malo krupnije komade i dodati prepečen crni luk. Takođe, dodati nekoliko zrna bibera, jednu ljusku od crnog luka malo oprati, pa i nju ubaciti, kao i 2-3 struka peršuna. Poklopiti lonac i kuvati na umerenoj temperaturi.
  • Čim stavite supu da se kuva, umutiti smesu za knedle, jer je potrebno da smesa malo odstoji. Dakle u tanjiru umutimo jaja viljuškom. Dodati so, ulje i vrlo malo praška za pecivo i umutiti. Na kraju dodavati griz, kašiku po kašiku, sve vreme mešajući smesu. Neka to budu ravne kašike griza. Smesa ne sme da bude pregusta, već treba da se blago razliva po tanjiru. Kada odstoji, dok se supa skuva, smesa će se dodatno zgusnuti i biće taman za kuvanje.
  • Kada se povrće skuvalo, procediti ga i u supu vratiti povrće koje želite. Ja sam vratila sve, osim luka, tačnije, zbog luka je i potrebno da se procedi. Sada dodati jednu kocku supe od povrća, so i začin c, po ukusu. Smanjiti vatru na tiho, da supa polako vri. Viljušku potopiti u supu, a zatim njome uzimati delove smese za knedle u obliku valjka i polako spuštati u supu.
  • Kada ste potrošili svu smesu za knedle, kuvati supu oko 15-20 minuta, na skroz tihoj vatri, zatim isključiti ringlu, dodati iseckan peršun, poklopiti i ostaviti na ringli da odstoji još malo, kako bi knedle dobile na svojoj punoći i mekoći.

Napomene

Može i ovako, jedna prolećna supa od povrća, potpuno bez mesa, a obogaćena griz knedlama. Moj suprug nije provalio da supa nije od mesa, ali važno je da mu se svidela i da je ukusna. 
Poslovica za danas:
-“ Teško samcu i na vagancu.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Ručak, Supe. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here