Krešenti
Sastojci
- 200 gr masti
- 150 gr šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 celo jaje
- 2 žumanceta
- 2 kašike ruma
- izrendana korica jednog limuna
- prstohvat soli
- 350 gr brašna
Ostalo:
- 2 belanceta
- 150 gr mlevenih oraha
Uputstvo
- Umutiti penasto mast, šećer i vanilin šećer. Dodati ostale sastojke, osim brašna i dobro sve izmiksati. Na kraju dodati brašno i umesiti fino glatko tetso. Testo prebaciti u kesu i ostaviti u frižider na sat – dva.
- Od ohlađenog testa praviti kuglice veličine trešnje i ređati na plato. U jedan tanjir staviti belanca, a u drugi mlevene orahe. Sada svaku kuglicu umočiti u belanca, viljuškom izvaditi kuglicu i prebaciti u mlevene orahe, pa ih uvaljati sa svih strana i prebaciti u pleh obložen pek papirom.
- Peći kolačiće na 180*C oko 20 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade, a onda ih spajati po dva nutelom, eurokremom ili čokoladom. Ako se odlučite da kolačiće spajate čokoladom, rastopite 100 gr čokolade za kuvanje, izmešajte sa 50 gr putera ili margarina, pa ovom smesom spajajte kolače.
- Složite nekoliko kolača na tacnu, samo za probu, a ostatak odložite u kutiju za keks i ostavite da odstoje, jer što duže stoje, to su lepši. Naravno, malo se šalim, ali ukoliko ih pravite za neki praznik, predlažem ipak da ih napravite par dana ranije.
Napomene
To su oni mali, sitni kolačići, koje uvek pravimo za neke praznike, da nam ulepšaju te dane. Ima oko njih malo više posla, to je istina, ali nećete žaliti ako ih napravite.
Poslovica za danas:
-„I greška je uspeh ako od nje naučimo.“-
Lajkujte nas: