Tri leće
Sastojci
Kora:
- 6 celih jaja
- 100 gr šećera
- 200 gr brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
- 400 ml slatke pavlake
- 300 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 800 ml kravljeg mleka
- 3-4 kašike šećera
Fil:
- 250 ml slatke pavlake
- 3 kašike šećera u prahu
- 250 gr maskarpone sira
- 2-3 kašike nutele za ukrašavanje
Uputstvo
- Umutiti dobro jaja sa šećerom, dok smesa ne postane skroz svetla i gusta. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve polako izmešati, da se smesa ujednači.
- Smesu prebaciti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i ispeći koru na 180*C oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora ispečena.
- Ispečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se malo ohladi.
- U činiju sipati sve tri vrste mleka i šećer i izmešati. Polovinu mešavine mleka sipati u pleh u kome se kora pekla. Vratiti koru u pleh, ali tako da donja kora sada bude gore. Koru izbockati viljuškom ili čačkalicom, pa preliti ostatak mešavine mleka. Ostaviti sa strane da kora potpuno upije mleko.
- Umutiti slatku pavlaku, pa dodati šećer u prahu i maskarpone sir i još jednom sve dobro umutiti mikserom. Umućenim filom ravnomerno premazati ohlađenu i natopljenu koru u plehu.
- Nutelu ili neki drugi krem, malo rastopiti, kašičicom isprskati preko fila i čačaklicom napraviti šare. Ostaviti kolač u frižider da se potpuno ohladi.
- Iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Ovo je klasičan recept za kolač Tri leće, u prevodu Tri mleka, a ja sam ga malo modifikovala i obogatila prema svom ukusu. Ispostavilo se da je osvojio srce svakog ko ga je probao i veoma mi je drago da je tako. Napravite ga pa ćete videti zašto je to tako.
Poslovica za danas:
-„Ne gubite vreme raspravljajući kako treba da se ponaša dobar čovek. Budite takvi.“-
Lajkujte nas: