Bakin kolač
Sastojci
- 2 cela jajeta
- 1 čaša šećera
- 1/2 čaše mleka
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 250 gr brašna
Uputstvo
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati mleko i ulje i izmešati.
- Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa još jedno sve dobro umutiti. Količina brašna može da varira, u zavisnosti od veličine jaja, tako da ukoliko se desi da je smesa malo ređa, dodajte još par kašika brašna, a ukoliko smesa bude pregusta, slobodno dodajte malo mleka.
- Čaše koje sam koristila su standardne čaše od 200 ml.
- Ugrejati aparat za vafle, malo podmazati obe strane, pa na donji deo aparata, na sredinu, staviti 2-3 kašike smese. Poklopiti i peći par minuta.
- Vaditi pečene kolače i ređati na tacnu.
- Možete ih poslužiti sa medom, džemom, uz čaj, kafu, uvaljane u prah šećer, sa voćem, šlagom ili bez ičega.
Napomene
Sećam se kada sam ih pekla na šporetu na drva, u običnom gvozdenom kalupu, pravougaonog oblika i pocrnelog od vatre. Bila sam dete, a moja strina Bosa ih zamesi, one sa mašću, punu vanglu, pa pola dana pečem galete, ali mi nije bilo teško. Moja ljubav prema kuvanju, datira od najranijeg detinjstva.
Poslovica za danas:
-“ Teško onoj kući gde dima nema.“-
Lajkujte nas:
3 reagovanja na Bakin kolač