Grčki kolač
Sastojci
Pita:
- 500 gr kora za pitu
- 4 cela jajeta
- 7 kašika šećera
- 350 ml jogurta
- 150 ml ulja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- izrendana kora od dve pomorandže
Sirup:
- 2 čaše šećera koristila sam čaše od 200 ml
- 3 čaše vode
- 200 ml isceđenog soka od pomorandže
- 1 cela pomorandža isečena na kolutove
- 1 štapić cimeta ili 1 kašičica mlevenog cimeta
- ko voli može dodati dva zrna karanfilića
Uputstvo
- U veliki pleh od rerne, složiti kore kao harmoniku, pa osušiti u rerni na 120*C oko 45 minuta. Osušene i ohlađene kore izdrobiti i ostaviti sa strane.
- U većoj vanglici umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati jogurt, ulje, izrendanu koricu od pomorandže, vanilu i prašak za pecivo i još jednom sve umutiti mikserom.
- U umućenu smesu dodati izdrobljene kore za pitu i sve dobro izmešati, da se kore natope smesom.
- Podmazati okrugli pleh, prečnika 30 cm ili četvrtasti, dimenzija 20 x 30 cm. Smesu prebaciti u pleh, ravnomerno rasporediti, pa preko smese poređati kolutove pomorandže. Ostaviti da stoji dok se rerna ne zagreje.
- Rernu zagrejati na 180*, ubaciti pitu i peći oko 40 minuta.
- U šerpicu staviti šećer, vodu, sok od pomorandže, cimet i kolutove pomorandže, pa kuvati par minuta od kada počne da vri.
- Kada je pita ispečena, preliti skuvanim sirupom. Jedno od ova dva treba da bude hladno.
- Ostaviti pitu da se ohladi i upije sirup, pa seći i poslužiti.
Napomene
Recept za ovaj grčki kolač imam već nekih 35 godina i pravila sam je nebrojeno puta, uvek pod ovim imenom😂tek sam pre par godina saznala da se kod grka zove portokalopita, a vidim i kod nas. Pravila sam i obogaćenu verziju ove pite, izvrsna je. Sve u svemu, za koju god verziju da se odlučite, bićete prezadovoljni.
Poslovica za danas:
-„Godine znaju više nego knjige.“
Lajkujte nas: