Go Back

Grčki kolač

Ukupno vreme1 hr 30 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: portokalopita,pomorandža,kore,pita,sočan,kolač

Sastojci

Pita:

  • 500 gr kora za pitu
  • 4 cela jajeta
  • 7 kašika šećera
  • 350 ml jogurta
  • 150 ml ulja
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kesica praška za pecivo
  • izrendana kora od dve pomorandže

Sirup:

  • 2 čaše šećera koristila sam čaše od 200 ml
  • 3 čaše vode
  • 200 ml isceđenog soka od pomorandže
  • 1 cela pomorandža isečena na kolutove
  • 1 štapić cimeta ili 1 kašičica mlevenog cimeta
  • ko voli može dodati dva zrna karanfilića

Uputstvo

  • U veliki pleh od rerne, složiti kore kao harmoniku, pa osušiti u rerni na 120*C oko 45 minuta. Osušene i ohlađene kore izdrobiti i ostaviti sa strane.
  • U većoj vanglici umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati jogurt, ulje, izrendanu koricu od pomorandže, vanilu i prašak za pecivo i još jednom sve umutiti mikserom.
  • U umućenu smesu dodati izdrobljene kore za pitu i sve dobro izmešati, da se kore natope smesom.
  • Podmazati okrugli pleh, prečnika 30 cm ili četvrtasti, dimenzija 20 x 30 cm. Smesu prebaciti u pleh, ravnomerno rasporediti, pa preko smese poređati kolutove pomorandže. Ostaviti da stoji dok se rerna ne zagreje.
  • Rernu zagrejati na 180*, ubaciti pitu i peći oko 40 minuta.
  • U šerpicu staviti šećer, vodu, sok od pomorandže, cimet i kolutove pomorandže, pa kuvati par minuta od kada počne da vri.
  • Kada je pita ispečena, preliti skuvanim sirupom. Jedno od ova dva treba da bude hladno.
  • Ostaviti pitu da se ohladi i upije sirup, pa seći i poslužiti.

Napomene

Recept za ovaj grčki kolač imam već nekih 35 godina i pravila sam je nebrojeno puta, uvek pod ovim imenom😂tek sam pre par godina saznala da se kod grka zove portokalopita, a vidim i kod nas. Pravila sam i obogaćenu verziju ove pite, izvrsna je. Sve u svemu, za koju god verziju da se odlučite, bićete prezadovoljni. 
Poslovica za danas:
-"Godine znaju više nego knjige."