Portokalopita
Sastojci
Pita:
- 500 gr kora za pitu
- 4 cela jajeta
- 125 gr šećera
- 350 ml jogurta
- 250 ml ulja
- 2 kesice vanilin šećera
- 20 gr praška za pecivo
- 2 pomoramndže izrendana kora
Sirup:
- 400 gr šećera
- 200 ml soka od pomorandže
- 600 ml vode
- 1 štapić cimeta
- 1 cela pomorandža isečena na kolutove
Fil:
- 1 litar mleka
- 10 kašika šećera
- 6 kašika gustina
- 500 ml slatke pavlake
Uputstvo
- Kore za pitu treba malo prosušiti. Najbolje je svaku koru ponaosob nabrati kao harmoniku, ređati u veliki pleh od rerne pa sušiti u rerni na 120*C oko 45 minuta.
- Posebno u malo većoj vanglici, umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke i sve zajedno još jednom izmiksati. Sada u ovu smesu izmrviti osušene kore za pitu, i mešati varjačom da se kore lepo natope smesom i sastojci ujednače.
- Ovako spremljenu smesu izručiti u pleh dimenzija 25 x 35 cm, i peći na 180*C oko 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi.
Sirup:
- U šerpicu sipati šećer, isceđen sok od pomorandže, vodu, štapić cimeta i jednu pomorandžu isečenu na kolutove, pa sve zajedno kuvati par minuta, od kada počne da vri. Vruć sirup preliti preko ohlađene pite i ostaviti da pita upije.
Fil:
- Skuvati fil od mleka, šećera i gustina, na klasičan način, kao što se kuva puding. Ostaviti da se potpuno ohladi. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa dodavati ohlađen fil i sve zajedno izmiksati, da se dobije fina glatka krema.
- Umućen fil sipati i ravnomerno rasporediti preko natopljene pite, i ukrasiti kolutovima pomorandže iz sirupa.
- Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Verujte mi da niste skoro probali lepši i ukusniji kolač od ovoga. Pomorandža sa blagom ukusom cimeta, i finim kremom koji se topi u ustima. U stvari, ceo kolač se topi u ustima, sočan, kremast…ma ovaj kolač je bajka. Verujte mi
Poslovica za danas:
-„Tvoj zadatak nije da predvidiš budućnost nego da je omogućiš.“-
Lajkujte nas: