Portokalopita

Portokalopita

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Grčka
Keyword: pomorandža,agda,preliv,cimet,kore,pita,sočna,fil,krem,

Sastojci

Pita:

  • 500 gr kora za pitu
  • 4 cela jajeta
  • 125 gr šećera
  • 350 ml jogurta
  • 250 ml ulja
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 20 gr praška za pecivo
  • 2 pomoramndže izrendana kora

Sirup:

  • 400 gr šećera
  • 200 ml soka od pomorandže
  • 600 ml vode
  • 1 štapić cimeta
  • 1 cela pomorandža isečena na kolutove

Fil:

  • 1 litar mleka
  • 10 kašika šećera
  • 6 kašika gustina
  • 500 ml slatke pavlake

Uputstvo

  • Kore za pitu treba malo prosušiti. Najbolje je svaku koru ponaosob nabrati kao harmoniku, ređati u veliki pleh od rerne pa sušiti u rerni na 120*C oko 45 minuta.
  • Posebno u malo većoj vanglici, umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke i sve zajedno još jednom izmiksati. Sada u ovu smesu izmrviti osušene kore za pitu, i mešati varjačom da se kore lepo natope smesom i sastojci ujednače.
  • Ovako spremljenu smesu izručiti u pleh dimenzija 25 x 35 cm, i peći na 180*C oko 40 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi.

Sirup:

  • U šerpicu sipati šećer, isceđen sok od pomorandže, vodu, štapić cimeta i jednu pomorandžu isečenu na kolutove, pa sve zajedno kuvati par minuta, od kada počne da vri. Vruć sirup preliti preko ohlađene pite i ostaviti da pita upije.

Fil:

  • Skuvati fil od mleka, šećera i gustina, na klasičan način, kao što se kuva puding. Ostaviti da se potpuno ohladi. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa dodavati ohlađen fil i sve zajedno izmiksati, da se dobije fina glatka krema.
  • Umućen fil sipati i ravnomerno rasporediti preko natopljene pite, i ukrasiti kolutovima pomorandže iz sirupa.
  • Seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Verujte mi da niste skoro probali lepši i ukusniji kolač od ovoga. Pomorandža sa blagom ukusom cimeta, i finim kremom koji se topi u ustima. U stvari, ceo kolač se topi u ustima, sočan, kremast…ma ovaj kolač je bajka. Verujte mi
Poslovica za danas:
-„Tvoj zadatak nije da predvidiš budućnost nego da je omogućiš.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here