Dunavski talasi

Dunavski talasi

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači, Torte
Kuhinja: Nemačka
Keyword: donauwelle,valovi,talasi,višnje,čokolada,dunavski,

Sastojci

Kora:

  • 3 cela jajeta
  • 100 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 125 gr putera ili margarina
  • 50 ml mleka
  • 1/2 kesice kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 200 gr brašna
  • za tamni deo testa još, 50 ml mleka i 20 gr kakaoa

Fil:

  • 450 gr mleka
  • 1 kesica pudinga od vanile 38 gr
  • 1 kašika gustina
  • 50 gr šećera
  • 200 gr putera ili margarina
  • 2-3 kašike šećera u prahu

Glazura:

  • 160 gr šećera u prahu
  • 40 gr kakaoa
  • 5-6 kašika vruće vode
  • 60 gr margarina

Ostalo:

  • 300-400 gr oceđenih višanja svežih, smrznutih ili iz kompota

Uputstvo

Kora:

  • Umutiti penasto jaja sa šećerom i vanilom. Dodati zatim ostale sastojke i sve zajedno dobro izmiksati. Malo više od polovine testa odmah izručiti u pleh, dimenzija 24 x 18 cm, i ravnomerno rasporediti.
  • U ostatak testa dodati mleko i kakao i ponovo izmiksati. Preko testa u plehu izručiti tamno testo, ravnomerno razmazati, pa preko tamnog testa rasporediti oceđenje višnje.
  • Peći koru na 175*C oko pola sata. Proveriti čačkalicom, da li je testo pečeno. Ostaviti koru da se potpuno ohladi.
  • Skuvati fil od mleka, šećera, pudinga i kašike gustina, pa ostaviti da se potpuno ohladi. Posebno umutiti puter sa 2-3 kašike šećera u prahu, dodati ohlađen puding i dobro izmiksati. Ovako spremljen fil, rasporediti preko ohlađene kore.
  • Sada spremiti glazuru na sledeći način: Pomešati šećer u prahu i kakao. Dodati 5-6 kašika vruće vode i dobro umutiti da se šećer istopi. Na kraju dodati istopljen margarin i još jednom sve izmiksati. Glazuru preliti preko kolača, pa viljuškom ili nečim drugim, prošarati preko glazure, da se dobije efekat talasa.
  • Kolač ostaviti na par sati u frižider, da se dobro ohladi i stegne.
  • Seći na kocke i poslužiti.
  • Ovaj kolač možete praviti u okruglom plehu, prečnika 24 cm. U tom slučaju ćete dobiti jednu malu i veoma ukusnu tortu. Takođe, možete i duplirati mere, pa kolač peći u velikom plehu. U svakom slučaju ćete uživati uz ovaj ukusni desert.

Napomene

Dobrih starih recepata nikad dosta. Nisam sigurna odakle dolazi ovaj kolač, da li iz Nemačke ili iz Austrije, ali u svakom slučaju je i ukusom i vizuelno fantastičan. Kolač se veoma lako i brzo napravi, a kada su u pitanju višnje, moj savet je da koristite sveže, ukoliko je sezona, ili iz zamrzivača, jer one imaju potrebnu kiselost, koja ovom kolaču daje posebnu notu ukusa. Višnje iz kompota su dosta slađe, pa kolač gubi na ukusu.
Poslovica za danas:
-„Hrabrost ne znači da se ne bojiš nego znači da ideš dalje iako se bojiš.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Torte. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here