Krempita
Sastojci
Kora:
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika mleka
- 7 kašika ulja
- 7 kašika brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 1 litar mleka može i voda umesto mleka
- 4 kesice pudinga od vanile
- 2 kašike šećera
- 7 belanaca
- 300 gr šećera
Ostalo:
- 5-6 kašika džema od kajsija
- 300 gr šlaga
- 300 ml kisele vode ili mleka
Uputstvo
- Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Dodati ostale sastojke, pa smesu izručiti u pleh dimenzija 24 x 34 cm. Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
- Koru ispeći i ostaviti da se malo ohladi.
- Skuvati puding u litar mleka, sa 2 kašike šećera. Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
- U vruć puding dodati umućena belanca i dobro sve umutiti mikserom.
- Ohlađenu koru premazati džemom od kajsija, pa preko izručiti vruć fil i lepo ga poravnati. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi.
- Umutiti šlag, premazati krempitu i odozgo ukrasiti džemom od kajsija.
- Krempitu seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Krempite nikad dosta. Skoro sam posetila jedno Etno selo u okolini Valjeva, i uz kaficu se zasladila krempitom, koja me je ni manje ni više oduševila. Baš ovakva, sa korom koja je bila premazana omiljenim džemom od kajsija. Eto reših da je napravim, i da vam je predstavim.
Poslovica za danas:
-„Ko se na tuđim kolima vozi neće daleko stići.“-
Lajkujte nas: