Go Back

Krempita

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: krempita,puding,kora,pečena,džem,belanca

Sastojci

Kora:

  • 7 žumanaca
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika mleka
  • 7 kašika ulja
  • 7 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Fil:

  • 1 litar mleka može i voda umesto mleka
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike šećera
  • 7 belanaca
  • 300 gr šećera

Ostalo:

  • 5-6 kašika džema od kajsija
  • 300 gr šlaga
  • 300 ml kisele vode ili mleka

Uputstvo

  • Umutiti penasto žumanca sa šećerom. Dodati ostale sastojke, pa smesu izručiti u pleh dimenzija 24 x 34 cm. Pleh podmazati ili obložiti papirom za pečenje.
  • Koru ispeći i ostaviti da se malo ohladi.
  • Skuvati puding u litar mleka, sa 2 kašike šećera. Posebno umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg.
  • U vruć puding dodati umućena belanca i dobro sve umutiti mikserom.
  • Ohlađenu koru premazati džemom od kajsija, pa preko izručiti vruć fil i lepo ga poravnati. Ostaviti krempitu da se dobro ohladi.
  • Umutiti šlag, premazati krempitu i odozgo ukrasiti džemom od kajsija.
  • Krempitu seći na kocke i poslužiti.

Napomene

Krempite nikad dosta. Skoro sam posetila jedno Etno selo u okolini Valjeva, i uz kaficu se zasladila krempitom, koja me je ni manje ni više oduševila. Baš ovakva, sa korom koja je bila premazana omiljenim džemom od kajsija. Eto reših da je napravim, i da vam je predstavim.
Poslovica za danas:
-"Ko se na tuđim kolima vozi neće daleko stići."-