Madeleine
Sastojci
- 2 cela jajeta
- 80 gr šećera
- 80 gr brašna
- 40 gr mlevenog badema
- 80 gr otopljenog putera ili margarina
- 1 kesica burbon vanile
- 1 kašičica sode bikarbone
- izrendana korica od polovine limuna i prstohvat soli
Uputstvo
- Za ovaj kolač, biće vam potreban kalup za madeleine, koji ima oblik šapica. Može biti metalni ili silikonski. Lično mislim, da se ovaj kalup može iskoristiti i za naše, klasične šapice. U svakom slučaju ću probati.
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, sem putera, pa dobro izmiksati.
- Nakraju uliti otopljen puter, sve vreme miksajući na najmanjoj brzini.
- Smesu ostaviti u frižider, dok se rerna ne zagreje.
- Sipati po jednu kašiku, ohlađene smese u kalup za madeleine.
- Peći na 180*C oko 15-20 minuta.
- Pečene kolače izvaditi iz kalupa i posuti prah šećerom.
- Možete ih ukrasiti i na drugi način, recimo da ih čokoladirate. Istopite oko 150 gr čokolade za kuvanje sa 5 kašika ulja, pa u kalupe sipajte po kašiku čokolade, i vratite madeleine u kalupe, dok se čokolada ne ohladi i ne stegne.
Napomene
Jedan veoma jednostavan, brz i preukusan kolač. Spoj badema, limuna i sode bikarbone, daju veoma interesantan ukus, još ako ih obložite čokoladnom glazurom…čista desetka.
Poslovica za danas:
-“ Zdravlje je najveće bogatstvo.“-
Lajkujte nas: