Madeleine

Madeleine

Ukupno vreme45 mins
Kategorija: Kolači
Kuhinja: French
Keyword: šapice,badem,madeleins

Sastojci

  • 2 cela jajeta
  • 80 gr šećera
  • 80 gr brašna
  • 40 gr mlevenog badema
  • 80 gr otopljenog putera ili margarina
  • 1 kesica burbon vanile
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • izrendana korica od polovine limuna i prstohvat soli

Uputstvo

  • Za ovaj kolač, biće vam potreban kalup za madeleine, koji ima oblik šapica. Može biti metalni ili silikonski. Lično mislim, da se ovaj kalup može iskoristiti i za naše, klasične šapice. U svakom slučaju ću probati.
  • Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke, sem putera, pa dobro izmiksati.
  • Nakraju uliti otopljen puter, sve vreme miksajući na najmanjoj brzini.
  • Smesu ostaviti u frižider, dok se rerna ne zagreje.
  • Sipati po jednu kašiku, ohlađene smese u kalup za madeleine.
  • Peći na 180*C oko 15-20 minuta.
  • Pečene kolače izvaditi iz kalupa i posuti prah šećerom.
  • Možete ih ukrasiti i na drugi način, recimo da ih čokoladirate. Istopite oko 150 gr čokolade za kuvanje sa 5 kašika ulja, pa u kalupe sipajte po kašiku čokolade, i vratite madeleine u kalupe, dok se čokolada ne ohladi i ne stegne.

Napomene

Jedan veoma jednostavan, brz i preukusan kolač. Spoj badema, limuna i sode bikarbone, daju veoma interesantan ukus, još ako ih obložite čokoladnom glazurom…čista desetka.
Poslovica za danas:
-“ Zdravlje je najveće bogatstvo.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here