Vanilice

Vanilice

Ukupno vreme1 hr
Kategorija: Kolači
Kuhinja: Srpska
Keyword: kolači,slavski,sitni,vanile,mast,suvi

Sastojci

Testo za vanilice:

  • 200 gr masti
  • 4 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 500 gr brašna mekog
  • sok i izrendana korica od jednog limuna

Ostalo:

  • džem po izboru i šećer u prahu

Uputstvo

  • Umutiti dobro mast sa šećerom. Smesa treba da bude bela kao sneg, a šećer da se ne oseća pod prstima.
  • Zatim dodati jaje, žumance, vanilu i izrendanu koricu limuna, pa još jednom kratko umutiti da se sastojci sjedine.
  • Na kraju dodati brašno i umesiti fino, masno testo, koje se ne lepi za ruke.
  • Na pobrašnjenoj površini, rastanjiti oklagijom testo, na debljinu malog prsta. Modlom za vanilice ili manjom čašom za rakiju, vaditi vanilice, ređati na pleh obložen papirom za pečenje i ispeći.
  • Pečene vanilice ostaviti da se ohlade.
  • Spajati džemom po dve vanilice i svaku uvaljati u prah šećer.

Napomene

Kako neko reče „njeno veličanstvo vanilica“, ja bih se složila sa tom konstatacijom. Tako jednostavna, i potpuno savršena u svojoj jednostavnosti. A što duže stoji, sve je lepša i mekša, samo je potrebno dobro je sakriti.
Poslovica za danas:
-“ Ko rano rani, dve sreće grabi.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Kolači, Некатегоризовано. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here