Vanilice
Sastojci
Testo za vanilice:
- 200 gr masti
- 4 kašike šećera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 1 kesica vanilin šećera
- 500 gr brašna mekog
- sok i izrendana korica od jednog limuna
Ostalo:
- džem po izboru i šećer u prahu
Uputstvo
- Umutiti dobro mast sa šećerom. Smesa treba da bude bela kao sneg, a šećer da se ne oseća pod prstima.
- Zatim dodati jaje, žumance, vanilu i izrendanu koricu limuna, pa još jednom kratko umutiti da se sastojci sjedine.
- Na kraju dodati brašno i umesiti fino, masno testo, koje se ne lepi za ruke.
- Na pobrašnjenoj površini, rastanjiti oklagijom testo, na debljinu malog prsta. Modlom za vanilice ili manjom čašom za rakiju, vaditi vanilice, ređati na pleh obložen papirom za pečenje i ispeći.
- Pečene vanilice ostaviti da se ohlade.
- Spajati džemom po dve vanilice i svaku uvaljati u prah šećer.
Napomene
Kako neko reče „njeno veličanstvo vanilica“, ja bih se složila sa tom konstatacijom. Tako jednostavna, i potpuno savršena u svojoj jednostavnosti. A što duže stoji, sve je lepša i mekša, samo je potrebno dobro je sakriti.
Poslovica za danas:
-“ Ko rano rani, dve sreće grabi.“-
Lajkujte nas: