Umutiti dobro mast sa šećerom. Smesa treba da bude bela kao sneg, a šećer da se ne oseća pod prstima.
Zatim dodati jaje, žumance, vanilu i izrendanu koricu limuna, pa još jednom kratko umutiti da se sastojci sjedine.
Na kraju dodati brašno i umesiti fino, masno testo, koje se ne lepi za ruke.
Na pobrašnjenoj površini, rastanjiti oklagijom testo, na debljinu malog prsta. Modlom za vanilice ili manjom čašom za rakiju, vaditi vanilice, ređati na pleh obložen papirom za pečenje i ispeći.
Pečene vanilice ostaviti da se ohlade.
Spajati džemom po dve vanilice i svaku uvaljati u prah šećer.
Napomene
Kako neko reče "njeno veličanstvo vanilica", ja bih se složila sa tom konstatacijom. Tako jednostavna, i potpuno savršena u svojoj jednostavnosti. A što duže stoji, sve je lepša i mekša, samo je potrebno dobro je sakriti.Poslovica za danas:-" Ko rano rani, dve sreće grabi."-