Lešnik kolač sa kruškama
Sastojci
Testo:
- 125 gr putera ili margarina
- 150 gr šećera kristal
- 2 cela jajeta
- 4 kašike kisele pavlake vrhom pune kašike
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 gr pečenih, mlevenih lešnika
- 100 gr brašna mekog
- 2 kruške iseckane na malo veće kockice
- 1 kesica vanilin šećera ili ekstrata vanile
Ostalo:
- 50 gr lešnika, krupno isečenih
- 50 gr seckane čokolade bilo koje
- 50 gr krupno iseckanih oraha
Uputstvo
- Kruške oljuštiti i iseći na veće kockice. Od isečenih krušaka, odvojiti 2/3, koje ćete ubaciti u testo, a 1/3 ostaviti sa strane.
- Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati jaja, umutiti, pa ubaciti kiselu pavlaku i još jednom sve izmiksati.
- Na kraju dodati mleveni lešnik, brašno, prašak za pecivo, vanilu i 2/3 isečenih krušaka, pa sve polako, ručno izmešati, da se sastojci sjedine. Ja sam na kraju dodala 2 kašičice ekstrata kruške, čisto da pojačam ukus, ali nije obavezno.
- Smesu izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm, obložen papirom za pečenje i lepo ga poravnati.
- Sada preko kolača pobacati krupno isečene orahe, lešnike, čokoladu i 1/3 isečenih krušaka, pa rukom blago, sve to utisnuti u testo.
- Kolač peći oko 45 minuta, na 175*C. Ostaviti kolač da se dobro ohladi, pa iseći na kocke i poslužiti.
- Ovako glasi originalan recept, ali vi ga možete kombinovati po vašoj želji i mogućnostima. Ja sam preko kolača pobacala, malo crne i malo bele čokolade, orahe i badem (nisam imala više lešnika).
Napomene
Kolač je božanstvenog ukusa, a posebno mi se sviđa zbog toga, što može da se kombinuje na razne načine. Sledeći put ću, umesto krušaka da probam neko drugo voće, već mi pada nešto na pamet, ali o tom potom.
Poslovica za danas:
-„Ko ne zna svoje mane, neka pita komšije.“-
Lajkujte nas: